Vrouwen 1 naar tweede ronde nacompetitie (+video)

Door Steven Bartels 12 juni 2022

Door een verdiende 4-2 overwinning op Hoogland gaat Vrouwen 1 door naar de volgende ronde van de nacompetitie voor een plaats in de Hoofdklasse.

De start van de wedstrijd was voor de gasten. Hoogland zette druk, speelde met veel snelheid en de speelsters durfden elkaar hard in te spelen. Orion had het er duidelijk moeilijk mee en al na 5 minuten stonden we met 0-1 achter. In het eerste kwartier lukte het niet om zelf aan het voetballen te komen. In de 18e minuut kwam Orion toch op gelijke hoogte. Een voorzet van rechts van Jip Huisman, op het oog eigenlijk niet eens zo heel gevaarlijk, werd door Hoogland niet adequaat verdedigd. Het gaf linkerspits Anne Tankink de kans om nog net even voor haar tegenstander te piepen en de bal binnen te koppen. Vanaf dat moment nam Orion langzaam maar zeker het initiatief over. Orion creërde wat gevaartjes, maar er bleef in de omschakeling steeds wat dreiging in de lucht hangen. Tot kansen voor Hoogland leidde het niet. Margo Hooghof speelde een slimme, foutloze wedstrijd en de rest van de defensie had de zaak ook onder controle. Na rust was Orion direct de baas op het veld. Al in de 46e minuut was een goede redding van de keepster van Hoogland nodig op een afstandschot van Julie Harts. Tien minuten later leek Fien van der Borgh de bal voor het intikken te hebben, nadat Anne de bal met het hoofd voor haar klaarlegde. Op de videobeelden gaan we terugzien waarom hoofd en voeten even niet het goede contact maakten. Jip was vandaag echt onvermoeibaar en bleef maar voor dreiging zorgen. Niet alleen als diepgaande rechtsvoor, maar ook in de combinatie met het middenveld. Een mooie 1-2 van Jip en Nena, werd door de Hoogland-keepster net tot hoekschop verwerkt. Maar even later kwam Orion op toch voorsprong. Fien stuurde Jip fantastisch weg en die rondde in de verre hoek, via de binnenkant van de paal, af. Daarna had Orion de wedstrijd in het slot moeten gooien. Meerdere 100% kansen werden niet benut. De coach van Hoogland moedigde zijn speelsters aan "Ze laten ons in leven, maak er gebruik van". En dat gebeurde. In de 94e minuut, terwijl het eigenlijk niet spannend meer had mogen zijn, rolde de bal traag in het Oriondoel: 2-2, en verlengen. De korte drinkpauze moest worden benut om razendsnel van deze tegenvaller te herstellen. Complimenten voor alle speelsters hoe ze dat hebben gedaan. Meteen werd Hoogland in de houdgreep genomen. Al in de tweede minuut van de verlenging kopte Fien Orion uit een hoekschop op voorsprong. De tegenstander wankelde van vermoeidheid en deze keer werd de kloof wel gemaakt. Door een prachtig schot van Imke Janssen in de kruising werd het 4-2 en vanaf dat moment was het een gespeelde wedstrijd.

Dit was stap 1. Volgende week ontvangen we thuis SDO. Dan wordt weer 100% inzet en 100% concentratie gevraagd.

Videoverslag: Roeland van Gent