Vooruitblik trainer Jeroen van Haaren

Door Harrie van Ooijen 4 oktober 2019

"Ik zie ons bij de eerste vijf eindigen in de eerste klasse"

Na een training onlangs op een donderdag-avond sprak ik Jeroen van Haaren, hoofdtrainer van de mannen 1 selectie. Wat verwacht hij van het komende seizoen? Jeroen blikt vooruit.

Jeroen staat voor het derde jaar voor deze groep die voor 80% bestaat uit spelers die drie jaar geleden ook al in de selectie speelden. Afgelopen seizoen werd hij kampioen met het team in de tweede klasse en dit jaar speelt Orion 1 dus weer op het hoogste districtsniveau: de eerste klasse in district Oost.

Sterktes en kwetsbaarheden
Aan het eind van afgelopen seizoen hebben Vince Stans en Niels Weeink afscheid genomen. Er is aan het begin van dit seizoen één speler van buiten gekomen. Dat is de van NEC afkomstige verdediger Giacomo Mazzoleni (wat een mooie naam voor een verdediger!, HvO). Jeroen: “Wij werken als staf met een ingespeeld team. Daardoor zijn we dit jaar begonnen met een hogere instap. We denken bovendien dat de meeste spelers individueel beter zijn geworden en het niveau van de eerste klasse zeker aankunnen." Als ik naar voren breng dat ik wel eens twijfels heb over het niveau antwoordt Jeroen dat we misschien voorin kwetsbaar zijn. "Als het team getroffen wordt door blessures in de voorste linie dan is onze offensieve kracht gelijk een stuk minder. We hebben veel goede middenvelders en verdedigers. Gelukkig is aanvaller Roel van Lavieren op de weg terug van een heel erg langdurige blessure", zo schetst Jeroen de situatie.

Ontwikkeling jonge spelers
Gelukkig zit er ook volop talent in de pijplijn. "Wat we ook zien is dat een speler uit het tweede elftal, Luuk van der Werf, zich ontpopt als een waardevolle kracht in de aanval. Wij zijn ook erg tevreden over de ontwikkeling die onze jonge aanvaller Mick Alberts doormaakt. Hij werkt heel hard en wordt steeds beter. Ook in de A1 en de B1 zitten jongens met veel potentie. Het is mooi om te zien hoe goed binnen Orion wordt samengewerkt tussen de jeugd, Orion 2 en Orion 1. Jonge jongens krijgen een goede opleiding binnen Orion en bovendien willen wij, bij het eerste, jonge jongens een kans geven om zich te laten zien. Wat nu ook veel beter verloopt is dat iedereen de frustratiegevoelens bij fouten niet ongeremd ventileert, zoals vorig seizoen een tijdlang gebeurde. Als een speler een fout maakt dan weet die speler dat meestal zelf het beste. Ik zoek ook nog wel eens de confrontatie maar mijn assistent Lodewijk van der Heijden weet mij goed aan te vullen. Hij heeft mij geleerd dat de stelregel is: confronteren mag, maar dat moet altijd positief worden afgesloten”.

Glazen bol
Op mijn vraag wat hij verwacht van de terugkeer in de eerste klasse zegt Jeroen: “Ik verwacht dat wij ons bij de eerste vijf spelen. Ik heb daar veel vertrouwen in. Belangrijk is wel dat iedereen geduldig blijft. We moeten de klus met 18 à 19 man zien te klaren. Dus het is belangrijk dat jongens uit teleurstelling niet afhaken als ze niet onmiddellijk een basisplek hebben. Het seizoen is lang en we hebben elkaar lang hard nodig. Als dat lukt dan zul je zien dat wij een mooi seizoen tegemoet gaan.

De redactie van de Orion nieuwsbrief wenst spelers en staf van Orion 1 een prachtig seizoen toe.

Foto: Rob Koppers. Op de foto staat links Lodewijk van der Heijden en rechts Jeroen van Haaren.