Onze club in coronatijd: Orion 45+

Door Tijs Tummers 5 januari 2021

Louis van Hal (59) nam in 2017 het initiatief tot het oprichten van een 45+ team bij Orion. Het team traint op de maandagavond en speelt competitie op de vrijdagavond, 7 tegen 7 op een half veld.

Vanwege lichamelijk ongemak staat Louis zelf al een jaar langs de kant, maar hij is nog altijd de spil van het team. Louis: “Dit voorjaar heb ik nog twee ingrepen te ondergaan, maar komend seizoen ben ik weer van de partij. Dan mag de trainer van het eerste weer bellen…”

De dagen dat Louis in het eerste elftal van SVHA speelde liggen al enige tijd achter ons, maar zelf voetballen vindt hij nog altijd het mooiste. En hij niet alleen.

Louis: “We hebben een aantal fanatieke spelers, dat altijd wil trainen. Soms kan het niet, vanwege het weer, of anderszins, en dan vliegen de verwensingen door de appgroep: ‘Slappelingen! Watjes!’ Ja, die balen er echt van dat ze nu niet kunnen voetballen."

Jullie hebben ook doorgetraind toen de competitie werd stilgelegd?
Louis: “Zeker. We zijn zelfs een keer van het veld gestuurd! Door Richard van Wezel, die vorig jaar nog bij ons voetbalde, en nu alle corona-maatregelen bij Orion coördineert. Dat doet hij heel goed trouwens, en we zijn toen ook zonder morren van het veld gestapt. Boa's hadden ons een partijtje zien doen, en we riskeerden een fikse boete. Ja, tactische trainingen in viertallen zijn aan ons niet besteed, we willen gewoon een wedstrijdje spelen. Tegenwoordig passen we ons wel aan, met afronden op het doel, en dat soort oefeningen.’

Hoe ziet jullie team eruit?
Louis: ‘De helft van ons team bestaat uit ouders van jeugdspelers, zoals ikzelf ook, mijn zoon Machiel speelt in O17-1. De andere helft is er door die ouders bijgehaald. We zijn met 18 man en die hebben we ook hard nodig. Want op de vrijdagavond zijn er soms andere verplichtingen. En als we geblesseerd raken, dan duurt het herstel op onze leeftijd ook wat langer.’

Ik hoorde dat jullie een nieuwe keeper hebben aangetrokken?
Louis: “Ja, Jopie Sünnen keept tegenwoordig bij ons. En dat doet hij goed! Omdat hij weer is gaan sporten, rookt hij ook al een jaar niet meer. Knap!’

Hoe doen jullie het in de competitie?
Louis: "Heel goed. We hebben een leuke competitie met RKHVV, BVC, Brakkenstein en SVO. We zijn een keurige middenmoter. Op een competitieavond speel je vier wedstrijdjes van 20 minuten. Als er bij ons thuis gespeeld wordt, speelt het 45+ vrouwenteam van Orion ook thuis. Dat is natuurlijk gezellig, ook na afloop in het clubhuis. Laten we hopen dat het snel weer kan. We missen ook de maandelijkse partijtjes tegen Orion Zat-3 op het pupillenveld. Vooral omdat ze regelmatig klop krijgen van ons…"

Wil je verder nog iets kwijt, Louis?
Louis: "Het is misschien wel leuk om te vertellen dat we het logo van de stichting ALS en dat van Simavi op onze mouwen hebben staan. Dat is een soort van omgekeerde shirtsponsoring, want wij steunen daarmee deze goede doelen. Ook organiseren we jaarlijks een toernooi met andere teams die deze organisaties steunen, op de foto zie je ons met Sportlust '46 uit Woerden. De opbrengst van die dag gaat ook dan naar deze doelen. Sociaal maatschappelijk voetballen heet dat, geloof ik. Mooi toch?"