Jan Bouten twee keer naar de Heilige Mis

Door Harrie van Ooijen 26 februari 2012 Toen Pascal Zoetekouw in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Dio een aanloop ging nemen voor een vrije trap zei buurman Jan Bouten, zeer gewaardeerd Orion-lid en lid van de archiefcommissie, tegen Peter Akkers en mij: "als Pascal die erin schiet ga ik vandaag nóg een keer naar de kerk".  Pascal scoorde weergaloos........ en maakte de dik verdiende gelijkmaker. Dus Jan: wat werd het na de wedstrijd: kroeg of kerk?

Met de teleurstellende nederlaag (2-3) in de thuiswedstrijd tegen DVV nog vers in het geheugen  trad ons vlaggenschip zondag 26 februari aan tegen Dio'30 uit Druten. Het was voor Orion één van de sleutelwedstrijden in de dans om het ontsnappen aan een degradatie. Orion trad aan zonder de vaste krachten Roel d'Hooghe, Youri Kiriwenno, Ryan Arts, Gino Berhitu en Sjors Pranger. Daar tegenover stond de terugkeer van Herson Ricardo die in de spits de bijna van een blessure herstelde Hugo Smits verving. Het eerste kwartier van de wedstrijd leed het spel onder veel foute passes en balbehandelingen, vooral van de kant van Orion. Nervositeit zal hier zeker debet aan zijn geweest.In de 14 e minuut schoot de Swart van Dio de eerste bal richting Orion-doel, maar mikte enige meters naast. Na de 15e minuut ontworstelde Orion zich enigszins aan het lichte veldoverwicht van Dio. De jonge scheidsrechter van dienst, dhr. Alwin Steeg uit Beuningen, onderscheidde zich met een duidelijke fluitpartij zonder pietluttig te worden. Dit zou hij de hele wedstrijd volhouden: hulde! In de 25e minuut ondernam Orion de eerste serieuze schietpoging op het doel van Dio-keeper en -aanvoerder Jan Willem Derksen. Helaas voor de Oranje Witten schoot Julien Salet daarbij op de binnenkant van de paal. Het was één van de weinige hoogtepunten van een kwaliteitsarme eerste helft, zo zagen de ca 300 toeschouwers waaronder ook oud verdediger John Teunissen en oud-trainer Jos van Dinteren. Over de eerste helft zijn verder niet zo veel vermeldenswaardige gebeurtenissen meer te noemen. Er werd van beide kanten nauwelijks gevaar gesticht door vlot lopende aanvallen. De enige opwinding die soms ontstond was het gevolg van vrije trappen en/of corners. Vooral Jeroen Veens, de nr. 3 van Dio, bleek over een gevaarlijke inswinger te beschikken. De verdediging van Orion onder leiding van keeper Bram Roberts kwam echter niet serieus in gevaar. Daan Hendriks, dynamische middenvelder van Orion, ontving in de 36e minuut een gele kaart voor te druistig inkomen. Na rust ondernam binnen een halve minuut Thomas Cillessen een rush op de Dio-doelman. Helaas voor Orion speelde Thomas de bal net iets te ver voor zich uit waardoor keeper Derksen redding kon brengen. Twee minuten later schoot na een goed opgezette aanval Orion-spits Herson Ricardo op de paal: in de hoek waar de klappen vallen worden geen cadeautjes uitgedeeld bleek maar weer eens. Orion nam gaandeweg de tweede helft de overhand en was Dio de baas. De verdediging van Orion was alert en paraat maar de kansen die zich voorin voordeden werden niet benut door de Orion-voorwaartsen. In de 57e minuut schoot Daan Hendriks in kansrijke positie te zacht in waardoor Derksen nog net redding kon brengen. In het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde meer dan in de gehele eerste helft en viel dus ook meer te genieten van het voetbal. In de 65e minuut onderstreepte Herson zijn wat ongelukkige optreden door een afzwaaier op doel te produceren na een goed uitgevoerde Orion-aanval. In de 73e minuut werd Herson gewisseld voor Hugo Smits die eindelijk weer eens minuten mocht maken in de hoofdmacht. Bij Dio werd Dennie Lamers gewisseld voor Ercan Balbay. In de tweede helft was Dio tot aan de 75e minuut niet gevaarlijk geweest voor het Orion-doel. De eerste keer dat dat wél gebeurde was het meteen raak. Uit een voorzet op maat kopte de volledig vrijstaande Bob Stevens zeer beheerst in de bovenhoek. Keeper Bram Roberts was kansloos. De voetbalwetten zijn genadeloos: wie zijn eigen kansen te weinig benut loopt steeds meer het risico zelf een doelpunt om de oren te krijgen: al was het maar omdat er moed geput wordt uit het missen van de kansen door de tegenstander. In de 80e minuut bracht Orion-trainer Braam Ozan Oztürk voor Thomas Cillissen. Bijna onmiddellijk na zijn binnenkomst werd hij in de diepte aangespeeld maar ook hij speelde de bal net iets te ver voor zich uit waardoor Dio-keeper Derksen het gevaar kon bezweren. Direct daarna kreeg de Swart van Dio een uitgelezen kans om de wedstrijd in het slot te gooien maar hij schoot hoog over. Uit een voorzet en doorkopbal van Pascal Zoetekouw kreeg ook Orion nog een mooie schietkans, maar ook die werd niet benut. In de 88e minuut werd verdediger Mitchel Elmont gewisseld voor aanvaller Tom Homburg. De dood of de gladiolen werd het devies. En toen gebeurde waar je op hoopt als de nood het hoogst is: een vrije trap van een meter of 25, recht voor doel, te nemen door Pascal Zoetekouw. Iedereen hield zijn adem in en barstte even later in groot gejuich uit toen Pascal de bal in de kruising liet verdwijnen. Op een gelijke spel had zeker Orion minimaal recht. Daarover was men het ook in de bestuurskamer na afloop zeer eens. Ook was men zeer tevreden over de sportiviteit die beide teams aan de dag hadden gelegd, ondanks de grote belangen die op het spel stonden. Maar dat kwam ook, het zij nogmaals gezegd, door het goede optreden van scheidsrechter Steeg.
Misschien moeten we Jan Bouten vragen een kerkelijke sponsoractie op te zetten waarbij geld in wordt gezameld om kaarsjes te branden op de resterende wedstrijddagen van Orion 1.