Het succes van Vrouwen 1

Door Harrie van Ooijen 15 november 2018

De dialoog met vrouwen is belangrijk
Door Harrie van Ooijen

Afgelopen juni sprak ik uitvoerig met Patrick van Tilburg, trainer van het zeer succesvolle vrouwenteam van Orion. In de afgelopen drie seizoenen waarin Patrick dit team trainde promoveerde het twee keer. Orion vrouwen 1 werd afgelopen seizoen kampioen in de tweede klasse en speelt dus nu eerste klasse, het hoogste niveau ooit waarop het eerste vrouwenteam acteerde.

Alle aanleiding dus om eens met deze zeer succesvolle oefenmeester in gesprek te gaan. Vooral ook om hem voor te stellen aan het grote Orion-publiek dat hem misschien niet echt kent.

Patrick is geboren en getogen in Wijchen en heeft tot zijn dertigste vooral als voetballer gespeeld bij AWC en bij Alverna.

Hoe verliep jouw voetbalcarrière?
“Ik debuteerde als vijftienjarige in het eerste team van AWC dat toen vierde klasse speelde. Ik speelde daar zes jaar in het eerste, uiteindelijk op eerste klasse niveau. Op mijn vierentwintigste verkaste ik naar Alverna waar ik de opmars van de vierde naar de tweede klasse heb meegemaakt. Daarna ben ik terug gegaan naar AWC waar inmiddels trainer Jeroen van Haaren, de huidige trainer van Orion heren 1, de scepter zwaaide. Na een eerste jaar in het eerste van AWC ging het in het tweede jaar minder en wisselde ik in de winterstop naar Alverna zaterdag 1. Ik was inmiddels 30 jaar en beleefde toen het abrupte einde van mijn actieve spelerscarrière door het scheuren van een voorste kruisband in mijn knie.

In de laatste  twee jaren als speler bij AWC was ik al trainer van Alverna zaterdag 1 en daarna werd ik via via gevraagd als assistent trainer bij het eerste vrouwenteam van Woezik, een vooraanstaande club in het vrouwenvoetbal in de wijde omgeving. Ik nam bij mijn tweede assistentschap bij Woezik het stokje van de hoofdtrainer over die na 7 wedstrijden terug was getreden en toen was ik dus hoofdtrainer van Woezik vrouwen 1 dat speelde op hoofdklasse-niveau. Dat is één niveau hoger dan Orion vrouwen 1 nu speelt”.

Wanneer gaan de  Orion – vrouwen op hoofdklasseniveau spelen Patrick?
“Ik denk dat dat binnen drie jaar mogelijk moet zijn als Orion blijft investeren in de ontwikkeling van jonge speelsters uit de eigen jeugdopleiding. Als één van 30 Nederlandse voetbalverenigingen doet Orion mee aan een KNVB-ontwikkelprogramma. Belangrijke reden om Orion te laten deelnemen is het grote aantal meisjes dat in Orion’s jeugdopleiding leert voetballen. Hopelijk zal deelname aan het KNVB-ontwikkelprogramma bijdragen aan de verhoging van het trainings- en wedstrijdniveau van het damesvoetbal bij Orion. Woezik en Eldenia doen ook aan dit KNVB-programma mee maar Orion is de enige Nijmeegse deelnemer”.

Heb jij bewust gekozen om vrouwen te trainen?
“Nou, ik ben er eigenlijk aanvankelijk bij toeval ingerold, maar toen ik daar eenmaal was ben ik er graag gebleven. Mijn zus voetbalde en een aantal vriendinnen van mij ook, dus ik ben ook al heel lang vertrouwd met meisjes- en vrouwenvoetbal. Een collega (Patrick werkt als fysiotherapeut) voetbalde bij Woezik en vroeg mij of het trainerschap bij vrouwenvoetbal iets voor mij was en toen ben ik erop ingestapt“.

Is het voor jou als man moeilijk of specialer om vrouwen te trainen?
“Nou, ik geloof het niet, als je maar open blijft communiceren, vooral bij problemen. Vrouwen willen een duidelijker uitleg heb ik gemerkt. Mannen vinden het vaak genoeg om een conflictje met een pilsje te blussen. Ik vind het helemaal niet erg om de dialoog aan te gaan. Daar is ook voor mij een grens bij overigens, zonder dat ik precies kan zeggen waar die ligt. Uiteindelijk is de trainer de eindverantwoordelijke en in die zin ook de baas.”

“Vrouwen vragen, zo is mijn trainerservaring, om een open communicatie en dialoog”

Wat is Orion’s vrouwenvoetbalambitie voor de komende drie of vier jaar?
Ik denk dat Orion de potentie heeft om topklasser te worden. Dat is nog twee niveaus hoger dan het team nu speelt en het tweede niveau van Nederland, dus één niveau onder de Dames Eredivisie. Voor dit eerste seizoen in de eerste klasse is het streefdoel te eindigen in het linker rijtje. Na twee jaar eerste klasse zou Orion de stap kunnen maken naar de hoofdklasse en een aantal jaren daarna moet het mogelijk zijn om te klimmen naar de topklasse. Maar eerst moeten we maar eens proberen om ons over drie tot vijf jaar tot een stabiele hoofdklasser te ontwikkelen.

Het afgelopen jaar was het kampioenschap het absolute hoogtepunt maar het instabiele presteren in sommige fasen van de competitie zorgde wel soms voor enige kopzorgen. We beschikten het afgelopen jaar over veel verschillende kwaliteiten binnen de selectie. Er waren strijdbare types, fysiek sterke types, snelle en technisch vaardige types en die mooie mix heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we kampioen werden.”

En hoe staat het met de aanwas binnen het team?
“Het is de ambitie binnen Orion (niet alleen bij de mannen) om vooral met zelf opgeleide speelsters Vrouwen 1 aan te vullen. Mochten er op sommige posities grote verzwakkingen optreden dan moeten we pas buiten de club naar versterkingen gaan zoeken. Uit de eigen jeugd is dit jaar Fenne van Oss overgekomen. Fenne heeft, in navolging van een ander talent Julie Hart, niet de stap gemaakt naar de B2 bij de jongens maar is overgestapt naar Vrouwen 1. Beiden zijn nog junior maar doen het heel goed bij mijn team.

Van buiten zijn er dit jaar vier speelsters aangesloten. Dat zijn keepster Lotte Jacobs van Eldenia, Yasmin Bakker kwam over van VDZ uit Arnhem en er heeft zich ook een Thaise international, Kwan Suppaiboonsuk,  gemeld (via de mail!) die vorig seizoen bij Rigtersbleek uit Enschede speelde. Als laatste heeft Demi Derksen van de Groesbeekse Boys onze selectie gecompleteerd. We zitten daarmee dan op 17 speelsters en we hopen daarmee een selectie te hebben die compleet genoeg is. Als het nodig is kunnen we natuurlijk ook altijd nog putten uit Vrouwen 2 en uit de meiden A1”.

Welke aandachtspunten heb jij nog voor het bestuur of de technische commissie van Orion?
“Ik vind dat er meer goede jeugdtrainers in de opleiding van de meisjes bij Orion zouden moeten komen. Er zijn er al wel, maar niet genoeg. Daar zou de club in moeten gaan investeren. Met energie en met financiële middelen. Een mooie ontwikkeling is dat Joan Luites plaats heeft genomen in de technische commissie van Orion. Het vrouwenvoetbal heeft de laatste jaren een bloeiende ontwikkeling doorgemaakt. Het is hier prettig werken voor mij. Ik vind het hier ook gezellig en ik voel dat het vrouwenvoetbal hier ook iets voorstelt en dat er van veel kanten betrokkenheid bestaat bij het vrouwenvoetbal.”

De vrouwen pakken bij winst a.s. zondag de eerste periodetitel. Een geweldige competitiestart natuurlijk. De opmars van het vrouwenvoetbal van Orion blijft groeiende. Patrick van Tilburg is, naast de speelsters zelf natuurlijk, daarin een drijvende motor. Veel succes jullie allen dit seizoen bij Orion Vrouwen 1!