Aansprekende voorbeelden

Door Tijs Tummers, voorzitter 11 maart 2015

Onlangs las ik “The Gold Mine Effect” van Rasmus Ankersen. De Deen bezocht een aantal ‘goudmijnen’ in de wereld om te zien waarom juist daar een onevenredig grote groep wereldtalenten in één sport opgroeide.

Waarom zoveel sprinters juist bij die ene atletiekvereniging in Jamaica? Waarom zoveel vrouwelijke topgolfers uit Zuid-Korea? Waarom zoveel lange afstandslopers uit één klein dorpje in Ethiopië?

Iedere plek had zo zijn eigen redenen, maar belangrijk was ook steeds ‘de aanwezigheid van rolmodellen’. Zij lieten zien wat mogelijk was: ‘Als hij het kan, waarom ik dan niet?’

Juist in die tijd ontvingen we bij Orion een email van Vita van der Linden. Leuk om weer van haar te horen. Vita speelde tot de C1 bij Orion met de jongens, volgde toen haar ambitie en speelde deze week in Oranje O19 in een toernooi in La Manga tegen USA, Zwitserland en Schotland.

Een paar dagen later las ik in de Gelderlander een interview met Patrick Joosten, die tot in de D-tjes bij Orion speelde en nu met NEC kampioen van de Jupiler League gaat worden.

En zondag troffen we langs de lijn bij het eerste elftal zoals zo vaak Youri Loen, die met FC Dordrecht vorig jaar naar de eredivisie promoveerde en nu bij ’sleeping giant’ Sparta Rotterdam speelt. Ook Youri (zie foto) leerde zijn eerste voetballessen bij Orion.

Vita, Patrick en Youri zijn onze rolmodellen. Hun verhalen mogen we best wat meer onder de aandacht van onze jeugd brengen. Geen helden op afstand, maar aansprekende voorbeelden uit onze eigen omgeving.

‘Als zij het kunnen, waarom wij dan niet?’

Voorzitter Tijs Tummers blogt wekelijks over wat hem opvalt bij Orion