K-k-k koud hè…

Dat Sinterklaas al maanden geleden heeft besloten het land te verlaten, is natuurlijk op zich geen reden voor Winterklaas om zich weer te laten zien. Midden maart mag je toch verwachten dat de Paashaas vrolijk rond mag huppelen. In plaats daarvan had zijn irritante neefje, het IJskonijn besloten om de vrieskou te koppelen aan een uiterst gure oostenwind. De uitdrukking: "straffe wind" deed zijn naam eer aan, want zo voelde het ook. Uit voorzorg, (en terecht) had de KNVB al besloten om het pupillenvoetbal overal af te lasten. Plus de nodige jeugdvoetbalpotjes. De sterren van de Jo-15 vonden de kouwe drukte zwaar overdreven. Niks looppanty's en dassen: dat is voor watjes, en zeker niet voor de krijgers van Orion.

Coach Marc liet zijn spelers letterlijk niet in de kou staan, of zitten: voor de wissels waren prachtige oranje dekentjes georganiseerd. Tegenstander van de dag  was TOP-Oss, die een week eerder van de koploper hadden gewonnen, dus lekker in hun vel. Voor de aanvang van de wedstrijd nog een bijzonder momentje: er kwam een krasse knar het veld oplopen, met een handgeschreven briefje waarop de namen van de spelers stonden. Hij bleek de scheidsrechter van dienst te zijn, en hield niet van wedstrijdzaken-apps. Letterlijk van de oude stempel: hij bleek al tachtig te zijn, en fluiten was nog steeds zijn hobby. Het lukte hem niet de namen van de spelers goed uit te spreken, (tot grote hilariteit bij de spelers zelf) en hij wilde graag een extra ID-bewijs van Fenne zien, (maar die is écht nog speelgerechtigd voor de O-15): Op zijn leiding was weinig aan te merken, en hij trok zelfs af en toe nog een sprintje…  Er zijn er veel die hopen op hun tachtigste nog zo fit te zijn!

De wedstrijd zelf verliep verrassend eenzijdig: na een mooie vertikaal van Teun omspeelde Alioune de keeper, en bleef ook figuurlijk koel voor de 0-1. Daarna was het voor Thijs een koud kunstje om uit de rebound van een schot van Filippo de 0-2 te maken. Toen Thijs zelf een assist op Lotte mocht geven voor de 0-3 was duidelijk dat het een koude douche voor de Toppers zou worden. Er was maar één moment waarop bij coach Marc de koude rillingen over de rug liepen: toen er in de eigen zestien vlak vóór de keeper uitverdedigd werd. Dat wordt al vanaf de E-tjes afgeleerd, maar bleek achteraf slechts een poging om Hein ook het gevoel te geven dat hij serieus mocht meedoen. Zover kwam het trouwens niet want Siebe smoorde zowel het gevaar, als de tegenstander zonder dat Hein in moest grijpen. Hidde raakte nog de paal voordat Lotte Alioune 0-4 liet aantekenen. Filippo kreeg het nog even op zijn heupen en na een mooie solo-slalom liet hij de 0-5 ruststand optekenen.

Alle ambities voor een remonte van Top verdwenen als sneeuw voor de zon toen Teun met een voorzet/schot de 0-6 maakte, en het slotakkoord was voor Filippo die als een koele kikker de 0-7 mocht binnentikken:  het bleek een koude kermis voor de tobbers. Alle respect voor IJsbeer Hein in de goal die nauwelijks een bal kreeg om zich aan te warmen, maar de eervolle vermelding, mede gekozen door de teamgenoten, was voor Lotte: Doelpunt, assists, sterk in de duels, vechtlust: klasse!

Nadat de andere uitslagen uit de poule binnen waren, bleek ook nog eens dat Orion niet alleen de minst-gepasseerde  verdediging heeft, maar ook nog het beste doelsaldo! Het lijkt alsof het "dingetje" tot het verleden behoort…

 

twanvanoss@gmail.com