Nationaal team Tuvalu tegenstander Orion 1

Door Tijs Tummers, voorzitter 7 augustus 2013

Het nationaal team van Tuvalu komt op woensdag 16 oktober naar Sportpark Mariënbosch voor een wedstrijd tegen Orion 1.

Tuvalu? Ja, Tu-va-lu. Met de klemtoon op vá.

Mocht u al ooit van Tuvalu gehoord hebben, dan was het in 2011 toen Foppe de Haan voor korte tijd bondscoach werd van het Polynesische eilandenrijk.

Daarom even een aardrijkskundelesje:

Tuvalu is een Polynesische archipel, gelegen in de Stille Oceaan, ten noorden van de Fiji-eilanden. Het bestaat uit negen atollen, die gezamenlijk zo’n 133 eilanden tellen.

Vliegtuigen komen aan in de hoofdstad Funafuti, de overige atollen worden eens per maand per boot bevoorraad. Bij iedere atol blijft de boot een uurtje liggen. Mis je de boot dan moet je dus een maandje wachten op de volgende.

Tuvalu ligt zo’n 15.000 kilometer verwijderd van Nederland; verder weg kan bijna niet op deze aardbol.

De verkoop van postzegels, uitgegeven door het Filatelistisch Bureau Tuvalu, was lange tijd de voornaamste bron van inkomsten. Sinds 2000 profiteert de economie in Tuvalu van de commercialisering van het fel begeerde internetdomein .tv.

Tuvalu telt 11.200 inwoners en is daarmee na Vaticaanstad het land met het laagste inwonersaantal ter wereld.

Ecologisch gevaar is er ook: de opwarming van de wereldzeeën dreigen de eilanden van Tuvalu, die nergens boven de 5 meter komen, als eerste te overspoelen.

Tuvalu is sinds 1978 een onafhankelijke Britse kolonie. Vanaf dat moment speelt het ook interlands, de eerste ging meteen met 17-0 verloren tegen Tahiti. Het geldt nog steeds als de grootste nederlaag uit de geschiedenis van Tuvalu.

Onder Foppe de Haan werd in 2011 deelgenomen aan de Pacific Games en de 4-0 overwinning op Amerikaans Samoa is een voorlopig hoogtepunt van het nationale team.

Sinds het dienstverband van De Haan is de band met Nederland gebleven. Limburger Paul Driessen is momenteel de drijvende kracht achter de missie om Tuvalu lid van de FIFA te maken.

Eind september komt er een documentaire uit over deze Missie Tuvalu, zie hier een voorproefje.

Een stap in dit proces is de toer die Tuvalu dit najaar door Nederland gaat maken.

Gedurende elf weken zullen de 27 internationals van Tuvalu onder leiding van een Nederlandse bondscoach, die a.s. zaterdag wordt bekendgemaakt, trainen en twintig wedstrijden spelen tegen Nederlandse amateurverenigingen.

En op 16 oktober, een woensdag in de herfstvakantie, komt Tuvalu dus naar Orion. Dat gaat een happening worden:

- De internationals die niet zijn geselecteerd voor de wedstrijd tegen Orion 1 zullen voorafgaand een wedstrijd spelen tegen 101(!) E-tjes en F-jes van Orion.

- Een harmonie uit de buurt is reeds bezig het volkslied van Tuvalu in te studeren.

- Voor de wedstrijd tussen Orion en Tuvalu zal een Orion-Jubileumcup beschikbaar gesteld worden.

- Na afloop van de wedstrijd verzorgen de internationals van Tuvalu in ons clubhuis een demonstratie van Polynesische zang- en dans.

Sla uw najaarsvakantie een jaartje over, dit wilt u niet missen.

Voorzitter Tijs Tummers blogt wekelijks over wat hem opvalt bij Orion