Vrouwen 1 wint met 0-8 van Rood-Wit '62

Door Steven Bartels 16 april 2023

Vandaag klopte Vrouwen 1 het Helmondse Rood-Wit ’62 met 0-8. Bij rust stond het 0-1, maar na de pauze ging de doelpuntenmachine aan. Anne Tankink scoorde deze keer maar liefst vier keer. Lotte Jacobs maakte haar rentree; uiteraard hield ze haar doel schoon.

Toen we wakker werden vanmorgen, waren er nog drie wedstrijden te gaan. Nog drie keer winnen en de titel is voor ons. Bij sommige speelsters leidt dat tot merkwaardige geluksrituelen. Zo goot Robin Schrooten al voor de busreis een flesje bier leeg in haar voetbalschoenen, in de hoop haar scorend vermogen daarmee te stimuleren. Dat effect had het niet, maar je weet natuurlijk nooit hoe de wedstrijd zou zijn afgelopen zonder schoenendoop.

Ondanks dat de Orionvrouwen vanaf het begin van de wedstrijd het overwicht hadden, was de eerste serieuze kans voor de thuisploeg. Uit de draai schoot de spits van Rood-Wit een half metertje naar de goal van Lotte. Na 12 minuten opende de mee opgekomen centrale verdediger Esmee Hendriks bijna de score. Haar knappe afstandsschot schampte de bovenkant van de lat. In de 19e minuut belandde een combinatie tussen Fien van der Borgh en Anne Tankink voor de voeten van Imke Janssen (die weer eens een dijk van een wedstrijd speelde) en die wist daar wel raad mee: 0-1. Het lukte niet om voor de rust de voorsprong nog te vergroten, alhoewel daartoe wel kansen waren. Nena Hopmans probeerde een lob over de keeper, maar schatte de zwaartekracht van de aarde verkeerd in, zodat de bal te snel daalde en in de handen van de keepster plofte. Anne vond uit de draai ook precies de hand van de keepster. En in de 37e minuut had de 0-2 op het bord moeten staan toen Fien alleen door kon lopen op de keeper, maar in een vlaag van sterk overdreven altruïsme bedacht om de bal nog een keer breed te leggen op Anne. Die had op zoveel gulheid niet gerekend en kwam daardoor net een paar centimeter te kort om haar voet nog goed tegen de bal te krijgen. In dezelfde minuut probeerde Fien het dan toch zelf, maar haar schot ging via de binnenkant van de paal weer het speelveld in. Al met al speelde Orion een heel behoorlijke eerste helft, met een hoog baltempo, maar was de keuze of de passing in de laatste aanvalsfase net niet goed genoeg.

Je zou het gelet op de eindstand niet zeggen, maar Orion startte de tweede helft moeizaam. Er werd in de eerste tien minuten geen kans gecreëerd; de speelsters konden elkaar even niet vinden. Het beeld sloeg om toen Fien in de 56e minuut, ietwat ‘lucky’ de 0-2 op het bord zette. Haar schot werd door een verdedigster van Rood-Wit van richting veranderd en rolde keurig langs de keepster die op het verkeerde been stond. In de 60eminuut kon Fien weer doorbreken en haar breedtepass kon door Anne worden binnengelopen. Ook bij de 0-4 komt de assist op naam van Fien. Ze speelde in minuut 63 Julie Harts aan in het vijfmetergebied en die prikte de bal slimmig met buitenkantje links door de benen van de Helmondse keepster. Met nog ruim een kwartier te gaan schoot Nena van afstand prachtig de 0-5 binnen. Even later deed Nena nog ‘een Jozefzoon’, anders had ze ook de 0-6 gemaakt. Misschien ziet ze iets teveel wedstrijden van RKC? De moegespeelde tegenstander werd in de laatste tien minuten nog flink pijngedaan. In de 84e minuut benutte Anne een strafschop, gegeven nadat Fien was neergehaald (telt dat eigenlijk als assist van Fien? Hoe dan ook, tel maar even na bij hoeveel goals Fien vandaag een belangrijke schakel was). In de laatste vijf minuten scoorde Anne nog twee keer met het hoofd, een keer uit een doorgekopte corner en een keer uit een voorzet van Nena. Haar tellertje kwam daarmee vandaag op vier doelpunten te staan. ’t Kon slechter.

Als we vanavond naar bed gaan, zijn er nog twee wedstrijden te gaan. Beide wedstrijden worden thuis gespeeld, om te beginnen volgende week tegen V.V. Schaesberg. De wedstrijd begint om 11.00u. Kom onze vrouwen aanmoedigen!