Orion zat. 2: Sterrenteam in de kijker

Door Tom van Ooijen 31 januari 2021

In deze rubriek leren we een sterrenteam van Orion beter kennen via een stel vragen aan de aanvoerder. Nadat we begonnen met het langstspelende zondagselftal (Orion 4), is het nu de beurt aan het langstspelende zaterdageleftal: Orion zaterdag 2.

Even voorstellen.. wie ben je en wat is jouw rol in Orion zat. 2?
Mijn naam is Timo Brits (op de foto op de middelste rij, helemaal rechts). Ik ben de laatste man van Orion Zaterdag 2, als ik tenminste getraind heb op dinsdag. Als ik niet getraind heb, ben ik bankzitter, tenzij er op zaterdag maar elf of minder spelers beschikbaar zijn. Wanneer ik niet in de basis sta, ben ik ook regelmatig grensrechter en als er geen scheidsrechter beschikbaar is, kan ik deze rol ook nog vervullen.

Hoe is jullie team ontstaan en hoe lang spelen jullie al samen?
De meesten van ons zijn bij de f-jes van Orion begonnen. Een aantal van ons speelt al sinds die tijd samen. Dat is nu ongeveer 32 jaar (!). Op de plek waar nu het Erica Terpstrabad staat, was vroeger een zandvlakte die wij ons trainingsveld mochten noemen. Later, naarmate de club groeide, werden op deze vlakte zelfs wedstrijden gespeeld. Onder de bezielende en liefdevolle leiding van met name Ger Oomens en John Brits hebben wij hier het plezier in het spelletje ontwikkeld en de basis gelegd voor onze verdere carrières.

We speelden in de jeugd niet allemaal samen. Een deel van ons speelde in de selectieteams en een deel in de lagere jeugdteams. Via Orion, de wijk, de basisschool en later de middelbare school, leerden we elkaar allemaal kennen en werden een vriendengroep. Samen gingen we op vakantie naar Lloret en Salou. Toen we naar de senioren gingen, was voor ons de keuze tussen prestatie en recreatie snel gemaakt. Een paar jongens konden naar de selectie, maar de meesten niet. We hebben toen het besluit genomen om gezamenlijk in een team te gaan spelen; Orion Zaterdag 2.

Wij spelen onze wedstrijden dus op zaterdag. Hiervoor hebben wij 20 jaar geleden gekozen omdat we dan na de wedstrijd een paar biertjes konden drinken, hapje eten en dan samen de stad in. Zondag konden we dan bijkomen van de derde helft. Inmiddels wordt die derde helft regelmatig geblokkeerd door vrouwen en kinderen, maar het spelen op zaterdag blijft goed bevallen.

Hoe ziet een training er bij jullie uit?
We trainen op dinsdagavond. 20 minuten warming up en een uur partijtje. Er wordt wel eens geopperd om wat (afwerk)oefeningen te doen, met name wanneer onze voorhoede al een aantal wedstrijden "droog staat". Toch beperken we ons meestal tot het spelen van partijtjes.


Timo als leider van JO8-3, waarin zijn oudste zoon speelt (onderste rij, tweede van links)

Meest opvallende speler uit het team
Dit is natuurlijk niet te doen in een team vol sterren. Toch zijn een paar (inmiddels ex-) spelers nog meer bijzonder dan de rest. Ongeveer 10 jaar geleden stopte een aantal jongens uit ons team om te gaan spelen in de steden waar zij inmiddels woonden. We hadden nieuwe aanwas nodig. Er meldden zich een aantal spelers uit Winterswijk die in Nijmegen waren komen wonen en allemaal, naar eigen zeggen, behoorlijk goed konden voetballen. Er zat zelfs een keeper bij en die hadden we niet meer. Dus na een zeer gezellig kennismakingsavondje waren ze aangenomen. Helaas zijn ze inmiddels allemaal alweer vertrokken, maar we hebben van ze genoten!

Een van deze spelers wil ik er toch even uitlichten, namelijk de keeper. Iedereen weet dat keepers over het algemeen rare vogels zijn. Die van ons was op deze regel geen uitzondering. Hij liet ons tijdens de kennismaking een foto zien waarop hij een shirt droeg met daarop de tekst "beste keeper van Gelderland" en hij werd op deze foto omarmd door Edwin van der Sar. Je kunt begrijpen dat de verwachtingen meteen hooggespannen waren. Deze hoge verwachtingen maakte hij soms ook waar. En soms ook niet. Hoe lief en zachtaardig hij diep in zijn hart ook was, toch had hij het regelmatig aan de stok met tegenstanders, scheidsrechters en medespelers. Met name met onze behoorlijk kritische laatste man, die regelmatig in de spits stond. Een akkefietje is me in het bijzonder bijgebleven. De kritische laatste man stond in de spits en was zeer ontevreden over het spel van onze keeper en schoof dit niet onder stoelen of banken. Onze keeper was hier niet blij mee en toen hij vervolgens de bal in zijn handen had, gaf hij hem een enorme rotschop naar voren en schreeuwde de legendarische woorden "lopen dikke! Lopen!"

Wat is jullie doelstelling voor dit seizoen?
Kampioen worden. Helaas is in alle jaren dat wij seniorenvoetbal spelen, deze doelstelling nog nooit gehaald. Er is dit jaar wel een doelstelling bijgekomen. Voetballen. We hebben nu al zo lang niet mogen trainen en spelen. Het zou fantastisch zijn om weer eens de wei in te mogen.

Heeft Orion zat. 2 een trainer of leider?
In het begin, toen we pas net bij de senioren speelden, was dit wel handig geweest. We speelden toen in de laagste klasse en waren regelmatig letterlijk en figuurlijk uit het veld geslagen. Scheidsrechters werkten daar bij uitwedstrijden vriendelijk aan mee. Ergens hadden we toen nog de hoop wraak te kunnen nemen wanneer deze tegenstanders bij ons kwamen spelen, maar deze hoop was, met dank aan onze 'altijd eerlijke eerder uit- dan thuisfluiters', snel vervlogen. Inmiddels zijn wij ouder en wijzer en spelen niet meer in de laagste klasse. Wij redden het nu prima met een technisch hart dat verantwoordelijk is voor de opstelling, een aanvoerder die de lijnen uitzet in het veld en communiceert met de scheidsrechter en een contactpersoon die communiceert met de vereniging.

Naar welk profteam kijken jullie extra aandachtig om de tactiek voor komende zondag te bepalen?
Wij hebben dat niet nodig. Ik herken wel veel van ons spel bij bijvoorbeeld Ajax en Barcelona, dus die zullen wel een iemand langs hebben gestuurd om onze wedstrijden te bekijken om zo hun tactiek te kunnen bepalen.

Tegen welk Orion-team zouden jullie wel een oefenwedstrijdje willen spelen?
Dames 1. Vrouwenvoetbal zit natuurlijk al jaren in de lift en ik zou graag zelf ervaren hoe dit er bij Orion uitziet.

Wie had eigenlijk in het 1e elftal moeten spelen?
Dat is makkelijk. Het ligt er wel aan waarnaar de trainer op zoek is. Als het alleen gaat over sportieve kwaliteiten, wij allemaal niet, maar als het gaat over clubliefde en kameraadschap, wij allemaal.

Tot slot, kom eens een keer kijken bij een van onze wedstrijden. Het tempo ligt niet te hoog, dus het spel is voor iedereen goed te volgen. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je binnen anderhalve meter van de andere supporters zit, want die zijn er meestal niet. Hopelijk tot snel!