Orion wint van hoogvlieger Best Vooruit (+video)

Door Lars van den Broek 5 februari 2024

Orion heeft de goede reeks die al voor de winterstop werd ingezet, ook na de jaarwisseling weten voort te zetten. Thuis tegen Best Vooruit boekte zij de 2e overwinning van 2024, een knappe prestatie tegen een van de hooggeplaatste teams uit de competitie. Orion startte als volgt: Bo Routs; Jeroen v/d Wetering, Tijn Jellema, Dyami van Ralen, Mitchell Nguyen; Jevrin Nuñez, Roan Dollmann, Vince Alberts; Sam Huismans, Noud Jilesen & Ali Ba. Op de bank zaten Mika van Haren (K), Marvin Thomasia, Marco Loen, Max Cornelisse, Mark Jacobs, Jim Alberts (O23) & Thomas Mansaré (JO19). 

Orion had lering getrokken uit de heenwedstrijd en stond met een duidelijk plan klaar voor de aftrap van het duel. De spelverdeler van Best Vooruit zou hoog op het veld vast gezet gaan worden in een wisselwerking met Sam en Vince, dit voerde Orion uitstekend uit. De eerste tien minuten ging het spel op en neer, maar leverde dat nog geen grote kansen op voor beide teams. Ook de aanleiding voor de 1-0 was geen uitgespeelde aanval van de oranje-witten, maar een plotselinge diepe bal door de as, werd ineens opgepikt door de naar binnen getrokken Sam Huismans. Na een snelle dribbel schoof hij de bal rustig achter de Brabantse doelman; 1-0. Aan de goal hing een 'buitenspel luchtje', maar de journalist van dienst kan niet ruiken, dus bleef de openingstreffer staan!

Orion bleef Best Vooruit onder druk zetten, maar de Brabantse ploeg lieten ook zien hier bij vlagen knap onderuit te kunnen voetballen. Enkele keren wist de rechtsbuiten met een aardige actie het onze Mitchell moeilijk te maken, maar hij bleef knap op de been. De verdediging wist de 0 te houden en in de rust werden de neuzen weer dezelfde kant op gezet. Orion wist dat het niet tegen een snelle gelijkmaker aan moest lopen en wilde daarvoor alles op alles zetten. Mitchell verliet het veld (geen risico na een gele kaart) en Marvin verving hem verdienstelijk. Na een kwartier zonder doelpunten, ging Best Vooruit, verder vooruit, op zoek naar de gelijkmaker. Orion kreeg hierdoor meer ruimte voor een snelle counter, maar was vaak niet nauwkeurig genoeg om tot grote kansen te komen. 

De oranje defensie wist nog een grote kans van de Brabanders te overleven, waarna er gezocht werd naar de 2-0. Die volgde in de 80e minuut, nadat Sam zijn directe tegenstander goed opzocht. Onze rechtsbuiten dribbelde met korte bewegingen de zestien in, waarna via een verdedigend been de bal achter de doelman rolde, 2-0! Er volgde nog een debutant, JO19 buitenspeler Thomas Mansaré mocht nog invallen voor de moegestreden Ali. Wie ook voelde als 'debutant', was Noud Jilesen. Zijn eerste basisplaats in 8 maanden, wist hij direct weer ouderwets in te vullen. Waar hij vooraf met een glimlach zei 60 minuten net te halen, bleef hij 85 minuten een goede, aanvallende troef in het Orion aanvalsspel. Al met al een knappe overwinning, het goede spel en het goede gevoel zet zicht voort! 

 

Videoverslag: Roeland van Gent