Orion vlak voor tijd op strijd langs UDI '19: 3-2

Door Tijs Tummers 17 juni 2022

Was het ooit drukker op Sportpark Mariënbosch? Waarschijnlijk niet. Niet eerder in elk geval was de ontlading zo massaal als na de 3-2 van Tijn Jellema in blessuretijd. En zo sleepte Orion, na een duel vol spanning, uiteindelijk nog een prima uitgangspositie voor de return in Uden uit het vuur.

udit2

udi1

De fase van aftasten duurde lang, bijna de gehele eerste helft. De afwezigheid van Jevrin Nunez (geschorst) werd goed opgevangen door Marvin Thomasia en René Willemse, die zijn vertrouwde plek op links weer innam. Vince Alberts, zondag nog afwezig in Den Haag, was er weer bij, maar hoe fit was hij werkelijk? De omzettingen en de onzekerheid leken Orion tot voorzichtigheid te manen, het speelde ingetogen en ook UDI als uitspelende ploeg beperkte zich tot controleren.

Zo leken we op een 0-0 ruststand af te gaan. Maar vlak voor rust ging Mick van de Voort vanaf de linkerkant op avontuur, mocht ongehinderd enkele Orion-spelers omzeilen en uiteindelijk doeltreffend afronden: 0-1.

udi2

udi3

udi4

Met Mick Alberts voor Gijs Wolthaus probeerde Orion na rust de schroom van zich af te voetballen. Mick leek al snel de gelijkmaker te scoren, maar zijn doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd, ten onrechte zo blijkt uit de bijgesloten videobeelden.

udi6

Het gaf de spelers moed, de supporters begonnen zich steeds meer te roeren. Op strijd zorgde de oranje mannen ervoor dat het spel zich meer naar de helft van UDI verplaatste.

Na een uur moest Vince Alberts toch afhaken. Hij werd vervangen door aanvaller Ischa Perquin wat de intenties van Orion nog eens onderstreepte.

Een lange bal bereikte Noud Jilesen links in het strafschopgebied. Noud wist de bal net voor de tegenstander weg te tikken, waarna deze in een reflex de bal met de hand beroerde. Strafschop! Sam Huismans als vertrouwd achter de bal, de keeper gokte op de goede hoek en raakte de inzet van Sam ook, maar via zijn handen belandde de inzet toch in het doel: 1-1.

udi7

Nu was de wedstrijd volledig opengebroken. Met vol enthousiasme ging de ploeg en het publiek er achter staan. Enkele minuten later, een hoekschop. De lange mannen mee naar voren. De corner van Mick ging echter over hen heen, en daar stond Noud die de bal halfhoog met een machtige uithaal ineens uit de lucht in het doel ramde. Een wereldgoal!

udi8

De euforie over de voorsprong was helaas van korte duur. Een hoekschop van UDI bleef in het doelgebied hangen en werd uiteindelijk door invaller Raoul Oomen in het doel gewerkt: 2-2.

Nog een kwartier te gaan. Het balbezit en de controle was in deze fase voor UDI ’19, maar de ploeg leek zich tevreden te stellen met een gelijkspel. Orion had het voetballend moeilijk, wist de bal niet lang in de ploeg te houden, maar had inmiddels allang zijn strijdvaardige enthousiasme gevonden en bleef strijden voor de overwinning.

In blessuretijd wilden twee UDI-verdedigers de bal geroutineerd over de achterlijn laten rollen. Daar legde Sam zich niet bij neer, hij kromde zich om de verdedigers heen om de bal nog binnen te houden, wat hem ook lukte, waarna een overtreding op hem gemaakt werd. Zou het dan toch nog?

In Tijn Jellema heeft Orion een specialist, afgelopen zondag torende hij nog boven iedereen uit om de winnende binnen te koppen. Daar kwam hij alweer aan stappen, de mobieltjes op de tribune werden in gereedheid gebracht, de allerlaatste minuut was ingegaan… Sam koos echter niet voor een hoge voorzet, maar voor een strakke bal op heuphoogte. De lange Tijn moest zich bukken en in alle bochten wringen om zijn hoofd tegen de bal te krijgen, maar het lukte hem wéér: als een granaat vloog de bal van zijn kruin tegen de touwen: 3-2!

udi9

udi10

udit1

Wat een apotheose weer, en wat een schitterende ontknoping van alweer een prachtige wedstrijd.

Aanstaande zondag volgt om 14.00 uur de return in Uden, de finale van dit enerverende seizoen die zal uitmaken wie er promoveert naar de derde divisie.

Foto's: Rob Koppers

Videoverslag: Roeland van Gent