Orion verliest in snikheet Best

Door Lars van den Broek 11 september 2023

Op een snikheet kunstgrasveld in Best, wist Orion niet haar eerste punten te verzamelen van dit seizoen. De 3-1 eindstand geeft een geflatteerd beeld van de wedstrijd, waar Orion na rust uitzicht leek te krijgen op een overwinning. Helaas bleek Best de effectiefste van de twee ploegen. Orion speelde met de volgende namen: Bo Routs; Jeroen v/d Wetering, Tijn Jellema, Marco Loen, Mitchell Nguyen; Jevrin Nuñez, Frenk Wouterse, Vince Alberts; Sam Huismans, Alex Kwieman & Max Cornelisse. Op de bank zaten Lars van Herpen (K, O19), Marvin Thomasia, Dyami van Ralen, Mick Alberts, Sid Hermens & Sjoerd Freriks.

Best Vooruit kwam sterk uit de startblokken. Met een behendige rechtsbuiten en een bewegelijke middenvelder legde de Brabantse ploeg een prima openingsfase op de mat. Na twee afgestopte acties door Mitchell, over onze linkerkant, bleek de derde solo van de rechtsbuiten hem te machtig. Een net te laat ingezette sliding, zorgde ervoor dat de aanvaller zich over het been van onze linksback kon laten vallen. De toegekende strafschop werd echter knap gekeerd door Bo, die gestrekt naar zijn linkerhoek ging. De stand bleef 0-0.

Orion wist zelf ook kleine kansjes te creëren, met afstandsschoten van Vince Alberts en Sam Huismans. Vince was het dichtst bij een doelpunt, zijn lage schuiver ging net langs de paal. Door de drinkpauzes was er een langere blessuretijd, waarin Orion nog tot een mogelijkheid kwam via de rechterkant. Maar een echte doelpoging bleef uit. Vlak voor het rustsignaal was daar toch nog een keer Best Vooruit. Een snelle, wegdraaiende actie moest worden afgestopt door Jevrin. De vrije trap verdween over de muur, in het doel. Bo zat er nog aan, maar het schot bleek hard genoeg om onze doelman te verschalken; 1-0.

Orion stond achter, maar voelde dat er meer in zat. Verse krachten Sid & Marvin vervingen de moegestreden Alex & Frenk. Beide heren vielen goed in, mede daardoor kwam Orion direct na rust terug in het duel. De Nijmegenaren wisten de thuisploeg hoog onder druk te zetten en legde een kwartier lang uitstekend veldspel op de mat. Een vlot lopende aanval via de naar links verhuisde Sam kwam uit bij Sid op de rand van het zestienmeter gebied. Sid aarzelde niet en schoot de bal hoog in het doel; 1-1.

Orion bleef doorgaan en ging op zoek naar de 1-2. Max kwam daar nog het meest bij in de buurt. Na wederom een goede aanval, zette Vince de bal hoog voor richting de tweede paal. Max kwam hoger dan zijn tegenstander, maar zijn kopbal belandde op de kruising. Vlak na deze kans, had Best Vooruit een vlotte uitbraak over onze linkerkant. De eerdergenoemde rechtsbuiten zette de bal voor, waarna de spits hem binnen kon knikken; 2-1. Dit bleek voor Orion een harde tik. Orion kwam niet meer toe aan het veldspel van de eerste 20 minuten van de tweede helft, maar daarbij zal ook de warmte een rol hebben gespeeld. Helaas moest Mitchell afhaken. Na een goede bloktackle, had hij te veel last van zijn knie, waarna Sjoerd hem kwam vervangen. Vanwege de hitte moesten de wissels vast gaan lopen, om snel te kunnen schakelen bij een eventuele wissel. Bij kilometervreter Jeroen was de tank leeg, Dyami speelde de laatste twintig minuten vol als rechtsback. De rest speelde de wedstrijd uit, Mick bleef aan de kant.

Orion creëerde weinig meer en ging in de laatste 5 minuten in een alles of niets poging op zoek naar de gelijkmaker. Tijn ging mee naar voren en de ruimtes werden daardoor groter. Diep in de blessuretijd velde, wederom, de rechtsbuiten van Best Vooruit het definitieve oordeel over de wedstrijd. Op het randje van buitenspel werd hij diep gestuurd, waar hij rustig bleef en de 1 op 1 met Bo rustig afrondde; 3-1. Een verliespartij, maar eentje met perspectief.  Orion was 20 minuten lang de dominante ploeg met goed voetbal, hopelijk kan dat worden voortgezet.