Orion pakt de koppositie in de 4e divisie!

Door Lars van den Broek 24 januari 2023

Orion heeft als een van de weinige in de 4e Divisie de tweede seizoenshelft kunnen aftrappen. Alleen rondom Nijmegen bleken de velden bespeelbaar, de thuiswedstrijden van Juliana'31 en Orion waren de twee wedstrijden die gespeeld zouden gaan worden. In Halsteren, Nuenen, Heesch, Meerssen en Utrecht kon niet gevoetbald worden. Gelukkig bij Orion wel, de koppossitie stond namelijk op het spel. Nummer 1 Longa kwam op bezoek en de nummer 2 AWC was de tegenstander van Juliana'31. Namens Orion betraden de volgende spelers het veld: Natan van Valkenhoef; Jeroen van de Wetering, Tijn Jellema, Sjoerd Freriks; Jevrin Nuñez, Frenk Wouterse, Mick Alberts, Marvin Thomasia; Sam Huismans, Sid Hermens & Noud Jilesen. Op de bank zaten Hein Wölhken (O23), René Willemse, Levi van Gemert (O23), Thijs Veldhorst (O19), Alex Kwieman & Ischa Perquin. Speciale vermelding voor Alex, na lang blessureleed voor het eerst weer bij de selectie, fijn dat hij er weer bij is! Orion miste verder nog Marco Loen, Stan Bruijsten, Vince Alberts, Max Cornelisse en Naud Bernards.

Orion ging goed van start en zorgde voor een aanvallende openingsfase. Zonder dat dit direct grote kansen opleverde, volgden er wel voldoende corners die gevaarlijk werden. Na 5e minuten kwam de gevaarlijkste corner op het hoofd van Sjoerd, hij kopte hem naast de korte hoek.

In de 7e minuut was daar de eerste goede aanval vanuit het veldspel. Mick wist aan de linkerkant het zestienmetergebied binnen te dringen en gaf de bal knap voor op Noud. Onze nummer 11 wist de bal op doel te krijgen, maar de keeper stopte hem. Sid kon net niet bij de rebound, maar Jeroen was op rechts goed meegelopen en bracht de bal met een harde schuiver weer het zestienmetergebied in. Dit keer stond Sid op de goede plek, hij zette zijn voet er snel tegenaan en werkte zo de 1-0 binnen, een top start voor de oranje-witten!

Daarna wist Orion de wedstrijd te controleren. Zonder grootse kansen te creëren, bleven de Nijmegenaren de bovenliggende partij. Kleine kansen in de eerste helft waren er nog voor Sid (vrije trap die vanaf de punt van de zestien werd voorgekopt door Tijn, werd door onze spits net over gekopt), een afstandsschot van Mick (na de mooiste aanval over links via een één-twee van Sjoerd en Marvin, kwam de bal via Noud en Sid bij Mick, maar het schot miste de kracht om de keeper angstig te maken) en een mooie volley van Noud, die knap werd gestopt door de keeper, maar Noud stond volgens de grensrechter al buitenspel. Met een knappe voorsprong ging Orion de rust in.

Voorzichtig kregen de Orion spelers hier en daar door dat de tussenstand in Malden gunstig kon uitpakken, als de ruststand werd omgezet naar eindstand. Orion bleeft vasthouden aan haar tactiek, hoog druk op Longa houden om de opbouw te verstoren. Het lukte Orion tot de 70e minuut om de tweede helft zonder grote kansen weg te geven, door te komen. Een counter vanuit een corner voor Orion, ging vliegensvlug over onze rechterkant. Jevrin moest inhouden, wegens een eerder verkregen gele kaart, waardoor de linksbuiten uit Lichtenvoorde richting de achterlijn ging. Hij wist de bal mooi bij zijn spits af te leveren, die (gelukkig voor Orion) over de bal heen trapte, waardoor Natan niet in actie hoefde te komen. In de 88e minuut kreeg Longa haar tweede en laaste kans, maar de scheidsrechter greep al in voordat het echt gevaarlijk werd. Een duw van de aanvaller op Jeroen werd door de scheidsrechter al direct bestraft, maar ook de vlag van de grensrechter ging nog de lucht in wegens buitenspel. Het schot dat toch nog volgde, werd voor de zekerheid knap gekeerd door Natan, die liet zien scherp te zijn voor de laatste minuten.

Het alles of niets spel van Longa zorgden nog voor twee kleine Orion kansen. In de 91e minuut wist Noud knap zijn kopduel te winnen, waarna Sam een doortocht leek te hebben richting het doel. In een snelle blik zag onze rechtsbuiten de keeper echter voor zijn goal staan en hij besloot de bal te stiften. De doelman was al op zijn weg terug en wist de bal te vangen. In de allerlaatste minuut gingen Sid en Noud nog samen op de eenzame verdediger van Longa af. Sid legde de bal net te hard opzij, waarna Noud niet direct tot een schot kwam. Hij wist hem in tweede instantie toch onder de doelman door te schuiven, maar de meegelopen verdediger haalde de bal van de lijn. Hierna floot de scheidsrechter voor het eindsignaal. Een 1-0 overwinning, de ruststand werd dus ook de eindstand. Juliana'31 had de voorsprong weten uit te breiden naar een 4-1 eindstand. Daarmee is Orion de nieuwe koploper van de 4e divisie. Op naar de volgende uitdaging, de uitwedstrijd tegen Silvolde, zondag 29 januari om 14u.