Orion 45+: Sterrenteam in de kijker

Door Tom van Ooijen 27 juni 2022

In deze rubriek leren we een sterrenteam van Orion beter kennen via een stel vragen aan de aanvoerder of teamleider. Het is deze keer de beurt aan Orion 45+.

Even voorstellen.. wie ben je en wat is jouw rol in Orion 45+?
Mijn naam is Lo-wie? aka Happy Biga en ik ben 61 jaar jong en Happy omdat ik over het algemeen vrij vrolijk en positief van aard ben. Biga omdat ik te klein ben voor mijn gewicht. Ik regel over het algemeen de deelname van het team 45+ in de KNVB-competitie. Dus, teammanager kun je wel stellen. Ik heb veel contact met teamleiders van clubs in de regio zodat we ook regelmatig aan toernooitjes mee kunnen doen of oefenwedstrijden kunnen spelen. 

Mijn zoon, Machiel voetbalt vanaf de F-jes bij Orion en ik ben t/m de D-pupillen teamleider geweest van het team waar hij in speelde. Als niet-lid van Orion bezocht ik altijd al wel de ALV's. Maar mocht nooit meestemmen natuurlijk. Het was op verzoek van de voormalige voorzitter van Orion, Tijs Tummers dat ik een 45+ mannenteam heb opgericht.

Omdat ik toen ook lid ben geworden van Orion werd ik gevraagd om 'iets te doen' bij Orion. Ik vond het een logisch verzoek. Toen ben ik aan de Accommodatie Commissie deel gaan nemen. Tezamen met Jos Derkse en Rolf Eisenberg, die ook in 45+ speelt. Deze commissie moet je zien als een voorpost van het bestuur met grote mate van vrijheid maar altijd verantwoordelijk aan het bestuur. Wij hebben de taken verdeeld en we bemoeien ons met de terreinmeesters, het terrein en het gebouw. We hebben ons recentelijk bezig gehouden met oa het verstopte riool/afvoer, apparatuur in de keuken, kleedkamers waar douches kapot en vies waren, aanschaf ballen en doelen, verlichting rondom de velden, onderhoud gebouw, onderhoudsplannen in het algemeen, veiligheidskeuringen regelen, inrichting nieuwe bestuurskamer, sanitair en de problemen die ermee te maken hebben, contacten gemeente Nijmegen ivm onderhoud/herstel van de velden en zoals nu de vervanging van het kunstgras, etc.

Maar ook leden nodigen we uit om mee te doen. Zo heeft Han Gommers (team 35+) met zijn schildersbedrijf bij Orion het e.e.a. qua schilderwerk onderhouden. En het mooie is dat Han, als dank, twee weken geleden voor de thuiswedstrijd van het 1e elftal een steiger heeft geplaatst alwaar Roeland van Gent zijn opnames van de wedstrijd kon filmen. Dat vind ik voorbeeldig lidmaatschap.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om even iets over het scorebord te zeggen. Het scorebord is al een paar weken defect, althans de tijdsklok. Men vroeg zich af waarom dat niet gemaakt werd. Dit komt omdat het scorebord mogelijk vervangen wordt. Dan ga je niet eerst hoge herstelkosten maken en vervolgens het bord vervangen.

Hoe is jullie team ontstaan en hoe lang spelen jullie al samen?
De basis werd vrij gemakkelijk gevormd door ouders van kinderen die bij Machiel in het team speelden. Via de site van Orion heb ik meer spelers verzocht zich te melden. We konden in de zomer van 2017 van starten met 8 spelers en hebben nu 16 spelers op de ledenlijst staan. We zijn afgelopen jaar zelfs kampioen geworden!

Zoeken jullie nog nieuwe spelers?
Omdat we allemaal ouder zijn duurt herstel van blessures langer en voetbal is leuk maar heeft bij ons niet de allerhoogste prioriteit, dus een mooi feestje op vrijdag gaat voor. Logisch. Maar dat betekent dat een selectie van 16 spelers niet genoeg blijkt om voor de wedstrijden 8/9 spelers te hebben. Het is krap aan. Bij deze: we nodigen mannen uit vanaf de leeftijd van 45 jaar om zich te melden bij onze club en mee te gaan spelen in dit mooie team.

Hoe ziet een training er bij jullie uit?
Wij spelen 7 x 7 op een half veld of pupillenveld. Gemiddeld spelen we 1 tot 2 keer per maand op vrijdagavond. En we trainen elke maandagavond op het pupillenveld. Soms spelen/trainen we tegen onze 'grote broers' van zaterdag 35+, het sterrenteam van Guus Biessels en Ron Reinink en ik moet zeggen dat we ons best kunnen meten aan die jonge snelle gasten...

Staat bij jullie prestatie of recreatie voorop?
Zeker recreatie! Dat blijkt ook uit het feit dat wij zonder scheidsrechters spelen. Dit is niet altijd even makkelijk maar meestal komen we er wel uit. Er is nagenoeg geen wrevel. Zelfs wedstrijden tegen het alom gevreesde Paasberg (ze zijn goed hoor) in het verleden, verliepen altijd zonder slag of stoot. 

Meest opvallende speler uit het team?
Apart en opvallend zijn we allemaal wel. Maar dat geldt eigenlijk voor elk individu, toch?  Alleen al vanwege de bagage die we meebrengen. Sommigen hebben op redelijk hoog niveau gespeeld en we proberen ook onze bijdrage te leveren aan de vereniging in de vorm van leider/begeleider van een pupillenteam, of zoals Patrick  of Niko die een elftal of keepers trainen. Maar ook onze penningmeester van Orion, Emiel draagt tevens bij aan de voetbalkunsten van het 45+ team. En ik zal er ongetwijfeld nog wat vergeten zijn maar we doen allemaal wel iets bij Orion. Jopie is terreinmeester; Sander en Carlo begeleiden jongere teams etc.

Wie had eigenlijk in het 1e elftal moeten spelen?
Qua leeftijd niemand van ons. Maar we hebben wel een aantal spelers die in eerste elftallen gevoetbald hebben maar zeker niet op het niveau dat Orion 1 en de jeugd nu spelen. Grappig is dat Ruud eind jaren 70/begin 80-er jaren in het eerste van Brakkenstein speelde en ik hem regelmatig heb bestreden als speler van de tegenstander. Toen kenden we elkaar niet, nu spelen we samen in Orion 45+...

Doelstelling voor komend seizoen?
We willen graag meer namen aan onze spelerslijst toevoegen. Opgeven kan via de site van Orion via Info>lidmaatschap>aanmelden. Als dit te snel gaat voor sommigen, mogen potentiële leden gerust naar de trainingen komen om eerst eens de kat uit de boom te kijken en mee te trainen om te bezien of het wat is voor hen. Verder willen we natuurlijk wel het kampioenschap prolongeren als het even kan.

Wat was het hoogtepunt van het elftal?
Het kampioenschap van afgelopen seizoen!

45plus3
Orion 45+ werd deze maand kampioen na een 0-2 overwinning tegen Brakkenstein 45+

Wie heeft het hoogste woord in het team?
Echte schreeuwers hebben we niet in het elftal. Doeners wel. Sander is in ieder geval onze technische leider. Hij bepaalt de opstelling en in overleg met Patrick bepalen zij de speelwijze en tactiek.

Naar welk profteam kijken jullie extra aandachtig om de tactiek voor komend seizoen te bepalen?
Barcelona, uit de tijd van Tikkie-Takka. Nou dat spelen wij ook, althans dat proberen we haha. Afjagen vanaf het moment dat wij dat bepalen om binnen 6 seconden de bal weer terug te hebben veroverd. Dat ligt ons goed. En verder houden we ons graag aan de ruit op het middenveld met de punt naar achteren. Dat moet ook wel want 7 x 7 vereist een heel ander speltechniek dan 11 x 11.

Tegen welk Orion-team zouden jullie wel een oefenwedstrijdje willen spelen?
Zonder twijfel tegen het 11 x 11 team 35+ omdat deze gasten te verslaan zijn voor ons. Andere teams binnen Orion gaan allemaal winnen van ons. Nou allemaal... ? Discriminatie op basis van geslacht mag niet. Daarom zou ik ons team wel eens willen meten met een dameselftal van Orion. Ik ben benieuwd of we uitgedaagd worden?

Wat is het mooiste aan spelen bij Orion?
Mooie club met helaas een te kleine accommodatie. Speelt op hoog niveau en dat is mede bereikt met een flink aantal spelers die al vanaf de F-jes bij Orion spelen. Het zou mooi zijn als dat in stand gehouden kan worden. De technische commissie heeft in de ALV aangegeven dat zij ook aandacht hebben voor een goede verhouding in spelers van Orion en spelers van buitenaf. Dat geeft vertrouwen en ik hoop dan ook dat er nog veel wedstrijden komen zoals de laatste weken waarbij veel bezoekers kwamen opdagen mede omdat ze de spelers bij naam en toenaam kennen.

Wat kan er nog beter bij Orion?
1. Verder aandacht schenken aan de breedteteams
. Daar zit ook het potentieel van Orion om er een echte vereniging van te maken. Geweldig hoe dat die breedteteams zorgen voor sfeer tijdens grote wedstrijden bij Orion. Maar ook gewoon door lid te zijn, door te spelen en de derde helft in het clubhuis te beleven. Breedteteams zouden ook meer steun moeten hebben in de vorm van trainers en begeleiders. En dat moet uit hun eigen omgeving/kader komen omdat het helaas ondoenlijk is om voor elk team gediplomeerde trainers neer te zetten. Als je de selectieteams topvoetbal wilt laten spelen dan kan in mijn optiek de breedtesport niet achterblijven. Goed voorbeeld hiervan is onze speler Patrick die al jarenlang een jeugdteam bij de hand neemt en de trainingen verzorgt.

2. Participatie van de leden. Kijk maar wat het woord 'vereniging' betekent: met vereende krachten samen werken aan de doelstelling van de club. Op dit moment is de groep mensen die zich inzet voor Orion nog te klein en het komt vaak op dezelfde mensen neer die het werk verrichten. Er wordt gewerkt aan een app voor inzet van alle leden van Orion. Dat gaat als volgt.

In de app kun je zien in een jaarschema welke werkzaamheden gedaan moeten worden. De uitvoering moet gebeuren door alle leden of in het geval van pupillen, de ouders daarvan. Je kunt je inschrijven in hetgeen gedaan moet worden. Als je op, ik zeg maar 15 november, wil regelen dat jouw team de bardienst draait, dan zit je klus er ook op voor lange tijd want we hebben 1500 leden. Hetzelfde geldt voor het terrein eens per half jaar schoonmaken of de terreinmeester een paar uur helpen of reclameborden ophangen een uur voor je training begint, etc etc. In de app kun je dan ook precies zien wie wat gedaan heeft en ook welk team nog aan de bak moet. Dus dan ontstaat er een soort van sociale plicht om daaraan deel te nemen. Ik meen dat we een keer grofweg berekend hebben als ieder lid op deze wijze een bijdrage levert, je dan niet vaker dan eens in de 18 maanden iets zou moeten doen bij en voor Orion. Sommige klussen kunnen per team gedaan worden zoals bardienst of terreinmeesterschap. Als je in een maand 4 x 4 mensen uit je team levert voor bardienst, dan reken maar eens uit hoelang het duurt voordat je weer aan de beurt bent. Ik ben optimistisch dat dit plan een succes gaat worden.

Wil je verder nog iets kwijt?
Wij worden niet gesponsord maar wij sponsoren zelf. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Voetballen hebben wij de logo's van de stichtingen ALS en Simavi op de mouw genaaid. We ondersteunen deze stichtingen in het werk dat zij doen. Wij hebben het immers zelf al zo goed. Ik wil dan ook voorstellen om de clubcard voor ons team te schenken aan ALS en Simavi.