Op de koffie bij... Orion Zaterdag 3

Door Desiree van Steenveldt 26 augustus 2018

De heren van Zaterdag 3 hebben het verenigingshart duidelijk op de goede plaats zitten. Menig toernooi, gezelligheidsactiviteit en vele vrijwilligers en sponsors komen uit de koker van dit vriendenteam. Wie zijn deze mannen en hoe waar komt die betrokkenheid vandaan?

Normaal trainen de heren op donderdagavond. Als ludieke seizoensopener wist teamleider/speler Guus als verrassing Hans Loen te strikken om de eerste training op zondag te verzorgen. Het tekent hun drive om leuke activiteiten op te zetten. Organisatiekracht is sowieso een eigenschap die dit team kenmerkt. “We houden van gezelligheid”, zegt Freek, de vrijetrapspecialist van het gezelschap.

Trekvogels of Orion?
Op een zwoele donderdagavond spreken we met Guus Biessels, Freek Zegger en Marc Valkenburg; drie van de maar liefst negenentwintig teamleden van Zaterdag 3 onder leiding van Ron Reinink. De drie heren zitten al vanaf het prille begin bij dit team, dat oorspronkelijk als een zaterdag- en zondagteam begon. Later zijn die twee teams wegens spelerskrapte samengevoegd tot één. “Voorheen speelden we bij Union”, vertelt Marc. “Maar omdat we op zoek waren naar een club met meer gezelligheid voor senioren kwamen we na een korte verkenning bij Orion terecht.” Freek herinnert zich die fase nog maar al te goed: “De keuze was tussen Trekvogels en Orion. Beide clubs wilden onze teams er graag bij hebben. Niet in de laatste plaats omdat wij al jaren het populaire Marnix van Heusdentoernooi organiseerden. Uiteindelijk voelden we ons meer op onze plek bij Orion, ook vanwege het mooie complex en de mogelijkheden die dit bood.”

Bol van de activiteiten
Het Marnix van Heusdentoernooi, dat volgend jaar al weer de vijfentwintigste editie in gaat, is één van de grootste activiteiten die Zaterdag 3 organiseert. Met ruimte voor veertig dames- en herenteams (7 tegen 7), een gezelligheidspool en een prestatiepool, springkussens voor de kids, een goed verzorgde barbecue en altijd drukbezochte feestavond met artiest. “Overigens organiseren wij dit niet alleen, maar leveren ook onze partners en zelfs kinderen een zeer actieve bijdrage om van het jaarlijkse toernooi een succes te maken”, benadrukt Freek nog maar even. Maar dat is niet het enige. Sinds enkele jaren organiseren de drukke baasjes ook het inmiddels driedaagse Footgolftoernooi, het Klaverjastoernooi, zijn ze als vrijwilliger actief in het hoofdbestuur, communicatiecommissie, kledingcommissie, sponsorcommissie, als teamcoördinator en als trainer of leider van jeugdelftallen. Ook de ‘voetbalvrouwen’ van het team zijn betrokken bij de organisatie van diverse events van Orion zoals het Meidentoernooi en de PSV Voetbalclinic. “En we zorgen natuurlijk voor een goede baromzet”, grapt Guus.

Plezier en waardering
Op de vraag hoe het komt dat ze zo actief en betrokken zijn kijken ze elkaar even aan. “Het moet denk ik een beetje in je zitten en je moet het leuk vinden om dingen te organiseren”, zegt Freek. “En het hoort er ook gewoon bij als je lid bent van een vereniging”, valt Marc hem bij. “Zonder vrijwilligers is er immers geen club”. Guus beaamt dit: “Het levert daarnaast ook veel plezier en waardering op. We vinden het leuk om te doen. En dat enthousiasme steekt anderen weer aan om ook een bijdrage te leveren. Zodat zij hopelijk ooit het stokje overnemen.” Het vriendenteam bevat veel zelfstandig ondernemers. Zou dat een oorzaak van de organisatiedrift kunnen zijn? “Zou kunnen”, lacht Marc. “Als we op een gegeven moment niet meer de energie hebben om activiteiten te organiseren, brengen we in ieder geval nog een leuk sponsorbedrag in de clubkas”, besluit hij het verhaal.

Orion Zaterdag 3 bestaat uit: Bram Jansen (Rex advocaten), Freek Zegger (KUBUS), Guus Biessels, Han Gommers (Ambachtelijk schildersbedrijf Gommers), Harm Beerens, Herwin Vorsthof (Jochie & Meiske), Jan Willem Bijlsma, Jasper Meekes, Job Vianen, Joost van Kempen, Koen Akkers (Perkoen Ingenieurswerk), Koen Nicolasen (Computron), Koen van Geffen, Marc Valkenburg (Zuiver Recruitment), Marcel Peters, Mark Giesbers (MarkOne), Mark Peters, Mart Bilo, Martijn van Rijswijk, Max Schenk, Nanne Nicolasen, Paul Hendriks (Buyor), Peter Paul Geurts, Rolf van de Geize (L.plan), Ronald Pols, Sander Bosch, Sander van Baal, Wilco Apotheker, Yannick Lambregts. Onder de bezielende leiding van leider Ron Reinink.