Onze club in coronatijd: Orion 3

Door Tijs Tummers 12 januari 2021

Koen Jansen (34, zittend tweede van rechts) is de drijvende kracht achter Orion 3. Het team bestaat bijna volledig uit jongens die al in de jeugd bij Orion voetbalden. Velen kennen elkaar van de basisschool en het merendeel speelde jarenlang in het eerste of tweede elftal.

In 2017 werd het vriendenelftal Orion 5 opgericht, met het doel om zonder al te strakke verplichtingen lekker te voetballen. Het team werd afgetekend kampioen en het jaar erop als Orion 4 opnieuw, zij het iets minder afgetekend. Dit jaar is het team zelfs gepromoveerd tot Orion 3.

Koen: “De fysieke gesteldheid wordt wat minder en de weerstand groter, maar toch stonden we bij het ingaan van de lockdown weer bovenaan. We hebben dit jaar ook een paar goeie aanwinsten erbij gekregen, onder meer Julien Salet en Menno Niesten. De trouwe volgers van ons eerste elftal kennen hen nog wel.”

Hebben jullie in eerste instantie gewoon doorgetraind toen de competitie stilviel?
Koen: “Zeker, al viel de opkomst eerlijk gezegd wel tegen. Trainen in groepjes van vier, het is gewoon niet ideaal. Alhoewel we er nu heel blij mee zouden zijn. Je mist iets pas echt, als je het niet meer hebt of als het niet meer kan.”

Heb je het idee dat je teamgenoten zich een beetje in conditie houden?
Koen: “Ik stimuleer het wel. Op de app wordt soms wel iets gecommuniceerd over een bosloopje of een fietstocht, maar hoe het er werkelijk voorstaat zal straks blijken.”

En hoe stimuleer je je teamgenoten om fit te blijven?
Koen: "Door bier uit te delen..."

Sorry?
Koen (lachend): "Ja, echt... Ik heb van de week iedereen een pakketje van de Nijmeegse brouwerij De Hemel gestuurd. Gewoon, omdat me dat leuk leek en om iedereen betrokken te houden.”

Beroepsmatig heb je ook dagelijks met de gevolgen van Covid te maken.
Koen: “Klopt. Ik ben leerkracht van Groep 8 van de Driemaster in Bottendaal. Ik heb net ook weer een online-meeting achter de rug. Het is een alternatief, maar natuurlijk is het geen ideaal onderwijs.”

Begrijp je de noodkreet van ouders die zeggen dat het geen doen is om thuis onderwijs te geven?
Koen: “Op zich wel, al denk ik dat veel ouders te hoge verwachtingen hebben. Wat niet lukt, dat lukt niet. Ik heb op een schooldag drie keer per dag een uurtje contact met de leerlingen: om 9, om 11 en om 1 uur. Dan moeten ze wel klaar zitten, daar moeten ouders bij helpen. Dan praten we samen over de situatie en worden de leerlingen uiteindelijk aan het werk gezet. Wij hebben het op onze school denk ik redelijk voor elkaar, maar natuurlijk hoop ik dat de basisscholen over twee weken weer open kunnen.”