Onze club in coronatijd: Orion 13

Door Tijs Tummers 6 februari 2021

Raymond Herbst (19, geknield rechts) is aanvoerder van Orion 13. Raymond komt uit het Waterkwartier, meldde zich als zesjarige aan bij Quick maar maakte al snel de overstap naar Orion, dat bij hem bekend stond als een sociale club waar hij zich wel thuis zou voelen. Zijn team speelt al zo’n vijf jaar samen, was vorig jaar Onder 19-4 en speelt dit jaar voor het eerst bij de senioren.

Hoe is de overgang naar de senioren bevallen?
Raymond: “Op zich goed. Het is wel anders. De tegenstanders zijn vaak wat ouder en lopen wat minder. Je ziet dat wij daardoor meer zijn gaan opbouwen en combineren, daar krijgen we nu iets meer de tijd voor.”

Raymond, iedere club heeft een eerste elftal, maar een dertiende elftal... dat is uniek!
Raymond: “Dat klopt! Nee, we hebben geen bijgelovige spelers die daar moeite mee hebben. De tegenstander maakt er wel vaak grapjes over. Maar dat geeft niet, laat ze ons maar onderschatten, daar kunnen wij mooi van profiteren.”

Wat zijn jullie voor een team?
Raymond: “Wij zijn een heel gezellig team. Winnen is leuk, maar het gaat ons niet om de prestatie, het plezier staat voorop. We trainen één keer op de woensdagavond anderhalf uur, vorig jaar trainden we twee keer een uur. Doordat we maar één keer trainen, maar wel wat langer, is de opkomst nu hoger.”

Trainen jullie echt of speel je alleen een partijtje?
Raymond: “We trainen wel. We hebben een paar jongens die een sportopleiding volgen, waaronder ikzelf, we verzorgen de training per toerbeurt.”

Welke opleiding volg je?
Raymond: “Ik ben derdejaars Sportkunde aan de HAN. Ik heb net stage gelopen bij Vitesse. Ik deed verschillende projecten zoals 'Voetbal in de wijk' en ook een project over gezonde voeding op scholen in achterstandswijken.“

Hoe pakte je dat aan?
Raymond: “Als iemand jarig was dan werd er altijd snoep als traktatie uitgedeeld. Vitesse wilde dat dat geld in een pot gestopt werd en dat we in plaats daarvan eens in de drie weken met de klas gingen koken. De ene keer Turks eten, dan weer Nederlands, dan weer Marokkaans.”

Moest je daar nog verbergen dat je uit Nijmegen kwam?
Raymond: “Ha, nee hoor. Volgens mij werken er bij Vitesse meer Nijmegenaren dan Arnhemmers! En ik ben voor NEC en niet voor Vitesse, dat zal nooit veranderen.”

En toen kwam de lockdown…
Raymond: “Ja, dat is echt balen. We zien elkaar nu nauwelijks meer. Ik weet dat een paar jongens samen hardlopen. Ikzelf doe met andere jongen uit ons team uit de Waterkwartier buiten aan calisthenics: dat is een soort krachttraining zonder apparaten, alleen met gebruik van je eigen lichaamsgewicht.”

Merk jij iets van frustratie over corona bij jezelf en je leeftijdsgenoten?
Raymond: “Ja, eerlijk gezegd wel. Ik vind het belachelijk dat jongens van 18 een paar keer per week kunnen voetballen en jongens van 19 helemaal niks meer kunnen doen. Ik begrijp wel dat je ergens een lijn moet trekken, maar ook wij moeten de kans hebben om te sporten. Ik kijk echt uit naar het moment dat het weer kan.”

Dat kan ik me voorstellen. Wil je verder nog iets kwijt, Raymond?
Raymond: “Ja, we zoeken nog een keeper! Nu moeten we iedere keer een veldspeler op doel zetten. Als je zelf zin hebt of als je iemand kent, laat het maar weten. Je zult er geen spijt van krijgen. Want zoals gezegd: Orion 13 is een heel gezellig team!”