Ons Technisch Beleidsplan in de praktijk (deel 1)

Door Tijs Tummers (namens Techn. Com. SV Orion) 20 oktober 2022

De komende tijd willen we hier op de website geregeld uitgangspunten uit ons Technisch Beleidsplan presenteren. We kijken naar hoe het in werkelijkheid functioneert en welke kansen en uitdagingen er daarbij voor ons liggen. Vandaag: het aandeel zelf opgeleide spelers in ons eerste elftal.

We hanteren bij SV Orion al sinds jaar en dag de zelf opgelegde ambitie dat de eerste selectie voor zeker 70% uit zelf opgeleide spelers bestaat.

Ook nu ons eerste elftal de Vierde Divisie heeft bereikt, weten we vast te houden aan dit voor onze vereniging zo belangrijke principe.

Dit hebben we met elkaar zo afgesproken, zodat er:
1) een herkenbaar eerste elftal staat,
2) het eerste elftal voor onze jeugdspelers een reëel doel is om naar te streven, en
3) onze verworven positie ook duurzaam behouden kan blijven.

En zo stonden er ook afgelopen zondag, in het met 4-1 gewonnen duel tegen Hoogland, acht spelers in de basisopstelling die uit de eigen jeugd voortkomen.

Jeroen van de Wetering, Marco Loen, Jevrin Nunez, Vince Alberts, Sam Huismans en Noud Jilesen zijn al jaren vertrouwde namen in ons eerste.

“Voor de nieuwe aanvoer naar het eerste elftal zijn in eerste instantie de O19-1 en het nieuwe O23 team verantwoordelijk”, zo staat er in ons Technisch Beleidsplan geschreven.

Doelman Natan van Valkenhoef (19) en spits Sid Hermens (19), afgelopen zondag tegen Hoogland allebei in de basis, begonnen dit seizoen inderdaad in de O23.

Natan debuteerde al in het tweede competitieduel in het eerste, nadat Stan Bruijsten (ook eigen jeugd) geblesseerd raakte.

Sid, die net als Natan vorig seizoen in Orion O19-1 speelde, verscheen afgelopen zondag voor het eerst aan de aftrap in het eerste, mede door blessures van onder meer Mick Alberts (ook eigen jeugd).

Tijn Jellema, Sjoerd Freriks en Frenk Wouterse waren zondag de drie basisspelers, die naar Orion zijn gekomen na elders hun voetbaljeugd te hebben genoten. Iedereen die ons eerste elftal een beetje volgt weet dat zij inmiddels volledig zijn ‘ingeburgerd’.

Bij de vijf invallers van afgelopen zondag zagen we de huidige JO19-1 spelers Thijs Veldhorst en Danny Disveld, en de ook pas 18-jarige Max Cornelisse. Zij werden door hun teamgenoten uit de JO19-1 op de tribune luid toegejuicht.

Daarnaast viel Naud Bernards in, die uit onze eigen jeugd voortkomt, en Marvin Thomasia, die zijn voetbaljeugd elders doorbracht maar ook alweer vele jaren deel uitmaakt van onze eerste selectie.

Jesse van Benthem en Jim Alberts, beiden vorig seizoen JO19-1, debuteerden al eerder dit seizoen in ons eerste.

En zo blijft SV Orion 1 het belangrijke principe uit het Technisch Beleidsplan ook in de Vierde Divisie toepassen.

Foto: Rob Koppers