Jonge vluchtelingen aan de bal: help jij mee?

Door Meike Kemna 30 november 2023

Oproep: doneer oude voetbalspullen | draag bij als trainer, speler of organisator

SV Orion zorgt er in samenwerking met het COA voor dat tieners met een vluchtelingenstatus na schooltijd kunnen voetballen op onze velden. We zoeken trainers, bovenbouwspelers en organisatoren die willen bijdragen. Ook is er een inzamelingsactie voor voetbalschoenen en andere attributen.

‘Coach, can I play?’
Ze komen de laatste tijd regelmatig zelfstandig aanwandelen: jongeren (vanaf zo’n 13 tot 18 jaar) met een vluchtelingenstatus die dolgraag willen voetballen. Uit Syrië, Oekraïne, Irak, noem maar op. Een aantal jongens traint af en toe mee en een enkeling speelt zelfs de pannen van het dak in de selectie.

Maar onze teams zitten behoorlijk vol en de directe weg naar lidmaatschap ligt niet altijd voor de hand voor deze jongeren, die vaak in grote onzekerheid leven. Daarom bekijken we hoe we op andere manieren van betekenis kunnen zijn:

1. Bal + veld = spelen maar
Overdag stellen we een veld beschikbaar. De jongeren kunnen met begeleiding van het COA twee of drie keer per week in de middaguren voetballen. Wij zorgen voor ballen, hoedjes en hesjes.

2. Een echte Orion-training?
Een échte voetbaltraining, verzorgd door Orion en eventueel samen met spelers uit onze teams? Misschien eens een oefenwedstrijd met/tegen een echt Orion-team? Dit soort initiatieven zouden van enorme betekenis zijn voor deze jongens. We bekijken daarom wat we samen kunnen regelen. Kleinschalig en zonder verplichtingen.

ZO KAN JIJ HELPEN

1. Doneer oude voetbalspullen
Heb je nog bruikbare oude voetbalschoenen, scheenbeschermers of trainingskleding? Je kunt spullen achterlaten in de speciaal daarvoor opgestelde zakken in ons clubhuis (schoon en voetbalschoenen met de veters aan elkaar vast). We richten op maten voor kinderen vanaf 13 jaar.

2. Trainers en spelers
Trainers die af en toe een training willen verzorgen en bovenbouwspelers die hun voetbalkennis en -skills willen delen: meld je bij ons! Je legt je niet direct vast en als je geen ervaring hebt beland je niet alleen voor een groep.

3. Organisatoren
Ben je een ouder of senior lid en klinkt dit initiatief je als muziek in de oren? We horen graag van je. Hoe méér kartrekkers hoe beter en jij bepaalt hoeveel tijd je investeert.

CONTACT

Wil jij bijdragen of gewoon eerst wat meer weten? Mail met coördinator Wilco Willemse. We horen graag van je!

Wilco Willemse | O17coordinator@sv-orion.nl

WIJ HEBBEN CONTACT MET

COA Berg & Dal
In Berg en Dal wonen ongeveer 60 alleenstaande jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar, samen met 7-8 COA-begeleiders.

De Kentering
In de Kentering op het terrein van Dekkerswald (Groesbeek) wonen Oekraïense gezinnen. Soms met beide ouders en om begrijpelijke redenen vaak met één ouder.