Deze zomer al nieuw hoofdveld

Door Tijs Tummers, voorzitter 29 oktober 2015

Niet in 2018, maar al in de zomer van 2016 krijgt SV Orion nieuw kunstgras op het hoofdveld.

De gemeente Nijmegen heeft – in overleg met Orion – tot deze koerswijziging besloten, toen de geplande renovatie te veel risico’s met zich meebracht.

Dit voorjaar bleek de infil van het in november 2005 aangelegde kunstgras steeds vaker aaneen te klitten tot dikke plakken, die tussen je noppen bleven steken en er voor zorgden dat de voetbalschoen vaak het contact met de grond verloor.

Een gevaarlijke en ongewenste situatie, waarvan ook de gemeente inzag dat hiervoor een oplossing gevonden moest worden.

Aanvankelijk dacht men dat het verwijderen van de oude infil, die normaal gesproken een levensduur van 20 jaar heeft, en het inbrengen van nieuwe korrels het probleem tot de geplande vervangingsdatum in 2018 zou kunnen wegnemen.

Toen de gemeente echter vorige week deze werkzaamheden wilde uitvoeren was het bang dat de nieuwe korrels door de ook al plakkerige vezels aangetast zouden worden.

 Besloten werd – in overleg met Orion – alleen tweederde van de plakkerige korrels te verwijderen en het verlies aan demping op te vangen door de vezels vaker – namelijk twee keer per week - op te borstelen.

Op deze wijze hopen we op redelijke wijze het einde van het seizoen te halen.

De demping zal niet ideaal zijn, en als in het voorjaar de temperaturen weer oplopen zullen wellicht de klachten van deze zomer weer in alle hevigheid terugkeren, maar dan wacht aan het eind van het seizoen in elk geval een nieuw kunstgrasveld, waarmee we weer minimaal tien jaar vooruit kunnen.

De kwaliteit en de eigenschappen van het nieuwe veld zullen zorgvuldig in samenspraak met een projectteam van Orion gekozen worden.

In de huidige omstandigheden is dit ongetwijfeld de beste oplossing voor Orion. En ook voor de gemeente Nijmegen, die een compliment verdient voor de wijze waarop het de flexibiliteit toonde om van koers te veranderen toen de omstandigheden daarom vroegen.

De 27 mysterieuze witte zakken zullen voorlopig nog even op ons complex blijven staan. De inhoud ervan wordt mogelijk deze zomer alsnog gebruikt bij de aanleg van ons nieuwe hoofdveld.

Voorzitter Tijs Tummers blogt wekelijks over wat hem opvalt bij Orion