De start van Vrouwen 1 in de Hoofdklasse

Door Steven Bartels 15 oktober 2023

Na de eerste vier competitiewedstrijden in de hoofdklasse, staat de teller bij vrouwen 1 op één overwinning, een gelijkspel en twee nederlagen. Vorige week zondag werd in Uden, tegen het eveneens gepromoveerde UDI ’19, de eerste zege geboekt. Vandaag werd tegen koploper Nuenen 3-3 gespeeld.

De openingswedstrijd, een verre uitwedstrijd bij Trekvogels, ging met 0-1 verloren, door een tegentreffer in de 85e minuut. Het was een grotendeels gelijk opgaande wedstrijd, waarin Orion zich uitstekend manifesteerde in haar eerste wedstrijd op dit niveau. Julie Harts poeierde op de lat, Robin Schrooten kopte net over. Er waren zeker kansen op een doelpunt. Ook onze keepster Suze Meijer verdient een vermelding. Met een prachtige redding in de openingsminuut en een goed optreden in de rest van de wedstrijd, was ze een belangrijke pion in de Orion line-up.

De eerste thuiswedstrijd, tegen DSE, illustreerde dat de hoofdklasse ‘andere koek’ is dan de eerste klasse. Na een fatsoenlijk begin met wat gelukkige openingstreffer van Fien van der Borgh werden de Orionvrouwen een groot deel van de wedstrijd afgetroefd in de duels, de intensiteit, de handelingssnelheid. Fien wist nog een keer te scoren, maar de 2-6 nederlaag was niet geflatteerd.

Vorige week werden de eerste drie punten behaald. UDI ’19 werd met 1-3 verslagen. Na 11 minuten bracht rechtsachter Janneke Bexkens de bal met een vroege voorzet in de zestien, waar Lotte Wijers uitstekend tegendraads binnenkopte. Twee minuten later verdubbelde Orion de voorsprong. Esmee Hendriks stuurde Anne Tankink weg op links. Haar voorzet werd bij de eerste paal binnengewerkt door uitblinkster Fien van der Borgh. Na een klein half uur spelen bracht UDI ’19 de spanning weer terug in de wedstrijd, door te profiteren van een serie van drie matige optredens van speelsters van Orion. Vlak voor rust bepaalde Fien de uitslag op 1-3 door een sprintduel te winnen van de keepster van UDI, waarna ze de bal in een leeg doel kon schuiven.

Vandaag speelde Orion in een attractieve wedstrijd thuis met 3-3 gelijk tegen Nuenen. Het voelde als een halve overwinning, omdat de ruststand 0-2 was, Orion terugkwam tot 2-2, de 2-3 te verwerken kreeg, maar in de 85e minuut de gelijkmaker op het bord zette. Vooral de tweede helft liet Orion goed spel zien. Al in de 46eminuut maakte Imke Janssen de aansluitingstreffer door het meest alert te reageren op een schot op de lat van Robin Schrooten. In de 67e minuut bracht Julie Harts Orion op gelijke hoogte onder het motto “als je niet schiet, ken je niet scoren”: haar schot van afstand had weliswaar een vieze stuit, maar was zeker houdbaar. Gelukkig voor ons, schatte de Nuenen-keepster de bal verkeerd in. Eigenlijk had Orion in de tweede helft zodanig de bovenhand, dat het niet té stout was om aan een overwinning te denken. Daarom was de 2-3 van Nuenen, een kwartier voor tijd, een nare tegenvaller. Maar Orion liet zich niet van de wijs brengen, ging 3-4-3 spelen en duwde uiteindelijk de verdedigingsmuur van Nuenen omver. De 3-3 was prachtig. Fenne Campschreur, dit jaar nieuw bij de selectie, passte diep op Jip Huisman. Jip zette hard voor, de bal een centimeter of 30 boven de grond en Lotte Wijers nam de bal aan in de lucht en tikte daarna nog voor de stuit (!) de bal binnen. Een verdient gelijkspel tegen een ploeg die tot vandaag 9 punten uit 3 wedstrijden haalde.

Fotografie: @rvg_fotografie