Brand-bulletin 21: Uitkomsten van enquête clubhuis

Door Tijs Tummers (namens crisisteam 'Brand Orion') 29 november 2023

De afgelopen weken hebben we - zoals jullie weten - een enquête gehouden onder de leden van SV Orion over hun wensen voor het nieuwe clubhuis. Gevraagd werd om drie dingen te noemen die behouden zouden moeten blijven, en drie dingen die veranderd zouden moeten worden.

Uiteindelijk kregen we 162 enquêtes terug. Dat was ruim voldoende, want daarmee was het zgn. ‘verzadigingspunt' bereikt: dat wil zeggen dat alle mogelijke antwoorden wel gegeven waren en ook de verhoudingen tussen de verschillende antwoorden vast lagen.

Bij de vraag wat uit het oude clubhuis behouden zou moeten blijven werd veruit het meest genoemd:

1) Het terras
Het terras wordt zéér gewaardeerd. Maar tegelijkertijd werden er veel suggesties gegeven om het terras te verbeteren en aantrekkelijker te maken.

“Het moet groener worden, het is nu net een betonplaat”, zo verwoordt één lid het.

Ook lounge-banken of fijne zitjes op het terras worden verschillende keren genoemd. Meerdere keren wordt een gedeeltelijke overkapping van het terras geadviseerd, om ook op het terras in de schaduw te kunnen zitten.

Daarnaast wordt gevraagd om meer connectie tussen binnen en buiten, tussen het clubhuis en het terras. Een buiten-binnenbar zou dit kunnen bewerkstelligen. Ook wordt genoemd: meer glas, of een grote schuifpui tussen clubhuis en terras.

Als tweede wordt genoemd:

2) De vele ramen en het uitzicht op de velden
De vele ramen worden als een belangrijke kwaliteit van het oude clubhuis gezien. Slechts een enkeling denkt dat minder ramen gezelliger is. En enkele leden willen juist nog méér ramen, bijvoorbeeld voor beter uitzicht op het pupillenveld of meer uitzicht op het terras.

3) De bar
Ook de bar wordt veel genoemd. Soms gaat het om de centrale positie van de bar, maar vaker gaat het over de lengte van de bar en het feit dat je deze van verschillende kanten kon benaderen. Ook dat er een afzonderlijk punt was voor de snacks werd gewaardeerd.

Minder vaak, maar toch regelmatig werden de volgende elementen genoemd:

4) De TV-schermen (voor eredivisie en NL-elftal), 5) de wand met elftalfoto’s (“moeten ze wel geüpdate zijn!”), 6) de tribune en de verbinding met het clubhuis, 7) de vitrinekast/prijzenkast (dit hangt samen met de wens voor meer Orion-uitstraling: foto’s, legends, tenues, etc.), 8) Sylvia (!), 9) de grote tafel en 10) de speelhoek.

Als we kijken naar wat onze leden graag veranderd zien worden, dan wordt veruit het meest genoemd:

1) De sfeer en uitstraling
Het nieuwe clubhuis zou “warmer” moeten worden, “intiemer”, “vrolijker”, “gezelliger”, “kleurrijker”, “vriendelijker”, “uitnodigender”.

En de sfeer die daarbij beoogd wordt is “een huiskamersfeer”, “cafésfeer”, “meer kroeggevoel”, “meer Orion-sfeer”, “voetbalsfeer”, “een ouderwets kantinegevoel”.

Onze leden doen ook suggesties hoe die sfeer te bewerkstelligen:

Door materiaalgebruik:
a) warmere vloer, geen beton
b) zithoeken, comfortabele zitruimtes, 2-3 persoonsbankjes, loungehoek, meer afgesloten zitplaatsen. Afwisseling stoelen en loungebanken, duidelijke zithoek met kussens. Ook 'teamtafels' wordt veel genoemd
c) aankleding. Veel genoemd: hout en planten. Meer kleur, warmere kleuren - bijvoorbeeld het oranje van Orion -, ander meubilair
d) een lichtplan

Een aantal keren wordt een specifieke accommodatie genoemd als inspirerend voorbeeld: The Wasps, De Treffers, EGS '20 uit Escharen (zie foto), de Herdgang en Kwatwijk.

Ook zien onze leden graag veranderingen in:

2) De catering
Veel leden willen een beter aanbod, meer aanbod. Uitgebreider. Wat veel genoemd wordt: de frituur moet terug, voor friet en snacks: “De vetpan moet terug.”
De roep om frituur wordt ook getriggerd omdat volgens enkelen het eten vaak “ijskoud uit de oven komt”. Met name de tosties en panini zijn vaak niet warm.

Tegelijkertijd is er vraag naar meer gezonde snacks, waarbij een aantal keer specifiek gevraagd wordt om vegetarische opties. Maar ook om zaken als soep, fruit en een simpel broodje kaas of ei.
Over het aanbod wordt nog gezegd dat de mensen langer zullen blijven, als er meer eten is en een uitgebreider aanbod.

Als we kijken naar het aanbod van drank, dan wordt met name de wens voor meer speciaalbieren een aantal keren uitgesproken.

Een derde wens is het verbeteren van:

3) Het sanitair en de hygiëne
Er wordt gevraagd om meer toiletten en om betere toiletten. De vrouwelijke leden vragen specifiek om meer vrouwen-wc’s – op zich niet verwonderlijk gezien de groei van het meiden- en vrouwenvoetbal sinds 2006.

Veel opmerkingen ook over de gebrekkige hygiëne op de toiletten. Daarbij worden vaak ook de douches genoemd.

Minder vaak, maar ook regelmatig wordt genoemd:

5) Speelhoek. (ook volwassen leden vragen om meer mogelijkheden om ‘dingen te doen’ in het clubhuis. Het meest genoemde attribuut is ‘een tafelvoetbalspel’), 6) Duurzaamheid (“gasloos” en “energieneutraal”) en 7) Meer voetbal/Orion-sfeer.

De volledige uitkomst van de enquête is uiteraard doorgespeeld aan de ontwerpers van ons nieuwe clubhuis. Zij zullen de bevindingen zo goed mogelijk verwerken in de nieuwe plannen.

Heel veel dank voor ieders inbreng. We houden jullie op de hoogte!