Avond voor scheidsrechters, assistenten en coaches

Door Jos van Son 29 januari 2018

Als een speler van Oranje buitenspel staat, zijn er wel 17 miljoen scheidsrechters die het beter denken te weten. Maar als je naar de scheidsrechtersavond bij Orion bent geweest, weet je het zeker.

Op vrijdag 26 januari was er bij Orion een instructie-avond voor (aankomend) scheidsrechters onder leiding van Eric Visser, KNVB-opleider en coach van scheidsrechters. De avond werd georganiseerd door de scheidsrechterscommissie van Orion. Er was een belangstelling van diverse kanten: jonge en oudere scheidsrechters, assistenten (helaas een klein aantal, maar wel van bijzondere kwaliteit!) en coaches.

U roept, wij draaien
Eric opende de avond met een kleine inventarisatie. Waar willen we graag meer duidelijkheid over krijgen? Met de volgende lijst als resultaat:

  1.     Buitenspel nader uitgelegd.
  2.     Wisselspelers, hoe dat te regelen?
  3.     Publiek, hoe daar mee om te gaan?
  4.     Hands, wanneer telt het nou eigenlijk?
  5.     Eind van de wedstrijd.

Eric komt erop terug aan de hand van zijn presentatie en de videofilmpjes daarin.

Non-verbale communicatie
Als eerste onderwerp kregen we een serie beelden voorgeschoteld. De houding van een scheidsrechter: non-verbale communicatie. Heel belangrijk en veelzeggend, zonder woorden. Een scheidsrechter doet eigenlijk niet anders. Hooguit heeft hij de fluit als vocaal expressiemiddel. En ook daarin gaat het vaak om non-verbaal signaal door intonatie en kracht bij het fluiten.
Een reeks van gebaren van bekende scheidsrechters werden getoond. Handen omhoog, omlaag, strakke armen. Allemaal verschillend en uitdrukking gevend aan wat je wilt zeggen als scheidsrechter. Goed om je er bewust van te zijn, dat er kracht vanuit gaat als je dit goed doet.

Wie heeft het bij het juiste eind?
Het werd een boeiende uitleg met filmpjes, waarbij je vaak twee of meer keer moest kijken om de vaststelling van de scheidsrechter goed te beoordelen. En meestal had de scheidsrechter het goed gedaan, terwijl je als publiek aanvankelijk anders dacht. Kortom, een leuke en leerzame avond en een aanrader voor iedereen die graag een mening heeft over het beoordelingsvermogen van een scheidsrechter of een assistent. Het valt allereerst niet mee; je oordeel staat altijd onder tijdsdruk en ligt onder het vergrootglas van het publiek op afstand.

Hands en buitenspel
En zoals altijd: de discussie over buitenspel en (aangeschoten) hands. Dat blijft voer voor discussie, terwijl het eigenlijk niet zo ingewikkeld is. Kijk maar eens naar de onderstaande plaatjes; die spreken voor zichzelf. Tenminste als je daarbij het volgende onthoudt: Een speler staat in buitenspelpositie als deze zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de vóórlaatste tegenstander. 

Eric en scheidsrechtercommissie bedankt!