Zeurpieten

Wie goed opgelet heeft bij het onderwerp "Vaderlandsche Geschiedenis", weet dat de laatste keer dat er een belangrijke bisschop naar Dokkum kwam (754 A.D.), de goede man (Bonifatius) werd vermoord. Een dik millennium later werd er geen geheiligd man, maar de "Democratie" vermoord. Althans volgens Randstedelijke zeurpieten die niet gerekend hadden op een Friese onafhankelijkheidsbeweging met motorpech op de A7….  Nu valt dát ook niet goed te praten, maar er bleek behoorlijk wat gedoogsteun van de zwijgende meerderheid voor het originele initiatief. Persoonlijk zou ik me willen aansluiten bij de suggestie om deze zwarte-pieten-discussie alleen nog maar te voeren als de temperatuur boven de 20 graden is. Dan hebben de kinderen er in elk geval geen last van. Ik herinner me nog al te goed als diepgelovige kleuter, het leven tussen hoop (op cadeau's) en vrees (dat ik in de zak mee naar Spanje moest). Gelukkig had mijn vader goede contacten met Trabedoeli: één van de allerbeste pieten van zijn tijd. Die kon wel een goed woordje bij Sint voor me doen als dat nodig was. Achteraf bleek dit mijn Ome Frans te zijn. Onherkenbaar zwart geschminkt gelukkig, want ik vermoed dat ik hem vast herkend zou hebben, met een paar roetvegen in zijn gezicht….

Vandaag op het programma de wedstrijd tegen soort van Angstgegner ESA. Deze lichting heeft waarschijnlijk al tien keer tegen elkaar gespeeld, en in slechts één geval werd er een zinderende 3-3 uit het vuur gesleept.  (Daar wordt trouwens nog steeds over nagepraat op de tribune met een geweldige comeback en last-minute penalty….) Coaches Bas en Marc hadden zelfs een uiterst succesvol  trainings "bootcamp" georganiseerd afgelopen weekend. (Met dank aan subsponsor "Anderlicht Reizen"). De opstelling was er een doordrenkt van logica, waarbij iedereen in zijn eigen kracht kon spelen. Teun was dan wel afwezig om weer eens een eerste prijs op te halen bij de Warandeloop (gelukt: topper!), maar Orion heeft meer dan voldoende kwaliteit over!

Toch begon ESA beter: scherper in de duels, en zeker agressiever dan Orion. Balverlies voorin leidde tot een vlekkeloze counter en de 0-1. Koude douche. Zeker toen uit een soortgelijk omschakelmoment een geweldige aanval werd opgezet compleet met steekbal en wippertje over de keeper voor 0-2. Orion had best een aantal "Blokkeer-Friezen" kunnen gebruiken, om de trein uit Arnhem te stoppen! Toch waren de onzen niet kansloos: een schot van Ties, Thijs van dichtbij over, een streep van Sam vanaf rand zestien net gered. Helaas geen score's tot rust. En toen vlak na rust een bal hoog boven Hein binnen zeilde voor 0-3 dacht iedereen dat het voorbij was…. Maar als een Zimbabwaanse dictator die weigert te capituleren, rechtte Orion de rug: een prima voorzet van Lotte werd door Jim binnengekopt: 1-3. Kopbal van Filippo op de keeper. Daarna een vrije trap van net buiten het strafschopgebied. Hidde schoot de bal (bewust natuurlijk) via het been van een verdediger voor de aansluiting binnen: 2-3. ESA was als een aangeslagen boxer in de touwen. Ze kwamen niet meer van de eigen helft af. Het publiek ging er nog maar eens achter staan. Beste mogelijkheid na nog een mooie actie van Filippo, maar het mocht niet zo zijn. Als de wedstrijd tien minuten langer had geduurd had Orion drie punten gehad. (Zei de trainer van ESA achteraf op de persconferentie.) Er viel weinig te zeuren: Orion had zich uitstekend teruggevochten in wat een kansloze wedstrijd leek. Grote winnaar was het publiek, dat kon genieten van met name de laatste twintig minuten. Eervolle vermelding en aanmoedigingsprijs voor Floris voor een prima wedstrijd, en de eerste keer dat de fysiek het ook een hele wedstrijd volhield! Natuurlijk mede dankzij de nieuwe voetbalsloffen….

twanvanoss@gnail.com