Seizoensfinale

Voordat het wedstrijdverslag begint eerst een paar woorden van dank aan de hele entourage van de J015-1 die er gezamenlijk voor gezorgd hebben dat we weer getuige mochten zijn van een memorabel seizoen. Behalve de hoffotograaf natuurlijk ook dank aan de vlaggers, de vloggers, rij-ouders, was-ouders, en natuurlijk de supporters die telkens weer in grote getale aanwezig waren.  En zeker ook aan de coaches Marc en Bas, die alle kikkers in de kruiwagen hebben gehouden, en dat valt niet mee met al die pubers en hormoonkermissen…. Eén van hun hoofdtaken is het opleiden en beter maken van spelers, en dat is zeker gelukt: waar in het begin van het seizoen de selectie een mager zesje scoorde, was dat in het tweede deel zeker een dikke acht!

Het meeste applaus en lof hoort natuurlijk voor de spelers te zijn:

 • Hein; geweldige reflexen, keept minstens tien centimeter beter dan zijn lengte; volgend seizoen nog een jaartje rijpen bij de B2 en daarna weer terug onder de lat bij de B1…
 • Fenne; seizoen gekenmerkt door hardnekkige blessures; bij de invalbeurten bleef haar bijzondere klasse zichtbaar; mag komend seizoen Vrouwen 1 versterken….
 • Floris; jongste van de groep en cultheld; geweldige lange sprint, onnavolgbaar in zijn solo's; mag nog bij de C1 blijven, en daar is Orion erg blij mee….
 • Jasper; stille kracht, meer een "doener" dan een "prater"; snel, tweebenig en longen als een paard; is als zij-instromer een echte aanwinst gebleken….
 • Arman; geweldige wedstrijdmentaliteit; moderne verdediger die de héle flank bestrijkt; spaart zijn hersencellen door zo min mogelijk te koppen….
 • Ties; van jongeman naar jonge man; geweldige ontwikkeling doorgemaakt dit seizoen, kan op zoveel plekken uit de voeten dat coaches hem daar soms ook voor misbruiken…..
 • Jacco; de captain speelt vasthoudend als een terriër; praktisch ingesteld; als het met de voeten af en toe niet lukt kun je altijd nog je handen gebruiken….
 • Hidde; niet alleen beroemd vanwege de foto's, maar ook vanwege zijn gave traptechniek; heeft in zijn ontwikkeling verdedigend grote stappen gezet….
 • Filippo; fenomenale bal-aannames en passeerbewegingen; net zo ongrijpbaar voor de meeste verdedigers als baas van een Russische raketinstallatie in Oekraïne….
 • Teun; loopwonder van Orion; hopelijk kan hij de keuze voor atletiek nog een tijdje uistellen; menig keer verantwoordelijk voor de dominantie op het middenveld….
 • Alioune; meest dreigende speler op de flank; vaak zó snel langs zijn tegenstander dat het hoofd het nog niet kan verwerken; drijft de meeste backs tot wanhoop en nachtmerries…
 • Siebe; KAST met hoofdletters; échte leider van de verdediging; positioneel zó goed dat hij vrijwel nooit hoeft te sprinten; kan zowel incasseren als uitdelen en wint bijna al zijn duels….
 • Thijs; slimmerik; hij ziét het spelletje als eerste; weet waar de bal gaat komen (ook al denken de coaches soms van niet); en heeft een neusje voor de goal….
 • Lotte; houdt zich prima staande tussen de haantjes; tactisch één van de beteren; doelgericht en ze mag het nóg een jaartje laten zien bij de C1….
 • Jim; moderne spits; kan niet alleen passeren, maar ook een balletje vasthouden; heeft het talent om ánderen ook beter te laten voetballen. Wie weet ooit Orion 1 met zijn broers???  
 • Sam; briljant technicus; mist misschien het gemene om in het voetbal de échte top te halen, maar met zijn bescheidenheid en sociale karakter wordt het zeker een geweldig mens!

Over de wedstrijd zelf tegen Achilles kunnen we kort zijn. De Groesbekers hadden het kampioenschap in eigen hand. Een gelijkspel was voldoende. Bij verlies kon Orion maximaal op twee punten komen. De partij begon evenwichtig, met Achilles in de eerste helft iets meer kansen. Eén van die kansen leidde tot de 0-1, na een kapactie op de rand van de zestien werd de bal kiezelhard in het dak van het doel geschoten. Hein kansloos bij de pas vijftiende tegentreffer van het seizoen. (Applaus voor de geweldige defensie.) Zowel Achilles als Orion (Filippo)raakte nog de lat, maar de stand veranderde niet meer tot rust. Je kon zien dat dit de twee best voetballende clubs uit de divisie waren, maar écht goed was het spel niet. Spannend wel. Die éne kans waar je op hoopte kwam ook wel, maar helaas stond het vizier net te hoog en verdween de bal niet ín maar óver het doel…

De eindstand veranderde niet meer: 0-1; of toch??? Achilles kampioen, en de reeds voorgedrukte kampioensshirts konden uit de doos…. De uitstekend leidende scheidrechter gunde de overwinning toch in elk geval op papier aan Orion: Hij vulde 1-0 in plaats van 0-1 in op het officiële formulier….. Gevolgen voor het kampioenschap heeft dat niet meer want UDI verkrampte opnieuw en met 1 punt uit de laatste drie wedstrijden was het seizoen voor de Udenaren net te lang….

Eervolle vermelding en aanmoedigingsprijs voor Jasper die liet zien op de weg terug te zijn van een lastige rugblessure: geweldig gespeeld!

 

twanvanoss@gmail.com