Fabeltjeskrant

Hét grote nieuws van de afgelopen week was natuurlijk dat na bijna vijftig jaar de Fabeltjeskrant misschien terugkeert op TV. Mogelijk zelfs in 3D! Voor veel oudere jongeren, en jongere ouderen een nostalgisch momentje: wie herinnert zich niet Juffrouw Ooievaar, Stoffel de Schildpad, Meindert het Paard, en natuurlijk onze neurotische Truus de Mier….. Er was vroeger zelden discussie over hoe laat je naar bed ging: na de Fabeltjeskrant ging de pyjama aan, nog een kort verhaaltje en dan oogjes dicht, en…..

Nu is het leven in de entourage van de C1 natuurlijk ook als in een sprookjesbos: Met de wijze Meneer (Marc) de Uil aan het roer, die wekelijks tactische vondsten met zijn selectie deelt. Of de gebroeders Ed (Jasper) en Willem (Siebe) Bever, die al het noodzakelijke reparatiewerk achterin voor hun rekening nemen. Natuurlijk met Bor (Teun) de Wolf die de baas is van het Enge Bos wat ook wel  middenveld genoemd wordt.  Met Lowieke (Thijs) de Vos en zijn snelle denkwerk en slimme passjes, en Zoef (Alioune) de Haas, maar dat spreekt voor zich. En natuurlijk al die andere spelers en speelsters waar we bijna wekelijks van mogen genieten!

Deze keer stond de derby met Union op het programma. Lekker: op de fiets bereikbaar! Altijd goed voor spanning en spektakel. Van vorig jaar herinneren we nog de diefstal van drie punten door een luizige 0-1 overwinning. Toen was Union duidelijk de betere partij, maar blijkbaar is het team nu in de wederopbouw. Veel eerstejaars, en ze kwamen toch wat fysiek te kort, een paar uitzonderingen daargelaten. Arman had de dankbare taak om een van de vedetten uit Malden aan banden te leggen, en hij deed dat met verve. (Waarschijnlijk heeft de spits vanaf nu nachtmerries waarin hij door Arman wordt opgejaagd!) Orion was vanaf het begin baas op het veld, en Union had veel overtredingen nodig om de stormvloed tegen te houden, maar helaas bleken de vrije trappen vanaf rand zestien geen specialiteit. Een voorzet/schot van Alioune zeilde vrij onverwacht binnen voor de verdiende 0-1, en daarna kregen Filippo, Sam en Jim ook nog kansen om de score uit te bouwen, maar dat lukte vóór rust niet.

In de tweede helft werd om onverklaarbare wijze het spel minder, zónder dat Union echt dreigend kon worden. Tot natuurlijk dat ene moment dat áltijd komt….. Gelukkig was Hein op zijn post, en met een gave redding hoefde hij slechts een corner weg te geven. Orion werd weer de bovenliggende partij en na een pass van Thijs mocht Alioune alleen op de keeper af. Tot zijn grote verdriet en frustratie lukte het niet om te scoren, en in tweede instantie schampte zijn inzet slechts de lat. Gelukkig had Hein vandaag een grote engel op de lat, want een inzet in de laatste minuut door Union stuiterde onderkant lat het veld weer in. Het slotoffensief van Union leverde verder niets op, behalve een counter van Orion waarin Filippo alleen op de keeper af ging en koel bleef voor de 0-2 eindstand. Tot opluchting van het meegereisde publiek. Vermeldenswaardig verder: uitstekende scheidsrechter. Wist precies waar de grens lag tussen fysiek spel, en over de schreef gaan. Naar beide partijen. Had feilloos door wanneer hij het advies van zijn assistenten moest volgen, of negeren!

Eindconclusie: resultaat prima. Spel zeer zeker niet. Eervolle vermelding voor Hein: uitstekend en degelijk gekeept! Zonder die ene cruciale redding…..

Op de terugweg werd besloten de winstpremies om te zetten in fastfood. (Naar die zaak waar kinderen wél naar toe willen, en hun ouders niet…..) Het was weer erg gezellig voordat véél later de snaveltjes toe gingen…..

twanvanoss@gmail.com