Brilstand

Drie wedstrijden voor het einde van het seizoen is het kampioenschap nog steeds niet uit zicht voor de helden en heldinnen van Orion Jo15-1, en dat is op zich al een verdienste. Een bijzonder spannende competitie waarbij de eerste zes allemaal kampioensmateriaal hebben. Onder de bezielende leiding van coaches Marc en Bas is niet alleen de stand op de ranglijst hoger geworden, maar ook het spel is daadwerkelijk verbeterd in vergelijking met het begin van het seizoen.  Wat in elk geval gaat gebeuren is dat Orion scherprechter gaat worden, omdat zowel nog tegen de nummer twee als de nummer één gespeeld moet worden.

Tegenstander van de dag is een ander oranje: LONGA uit Lichtenvoorde. Sympathieke club, gastvrij, en een prettig thuispubliek. Enige nadeel is dat je eerst bijna zeventig kilometer in de auto moet zitten voordat je er bent. Het was wel warm in het verre oosten: de geur van vers gemaaid kunstgras met bijna gesmolten rubberkorrels kwam je tegemoet. Het veld was zo heet  dat je niet op blote voeten kon lopen, maar gelukkig doen maar weinig voetballers dat.

Ik ga het resultaat meteen nogmaals verklappen: 0-0 gelijk. Meestal lees je dan over een "bloedeloze nul-nul",  een "bedroevend gelijkspel" of een "treurige remise", maar dat was deze wedstrijd zeker niet. Waar de voorhoede met Jim, Filippo en Alioune (en Thijs erachter) normaal de vergelijking met de grote katachtigen qua "killing power", kracht en effectiviteit prima doorstaat, leek het deze keer wat meer op een troep luipaarden in een safaripark op jacht naar een Franse dreumes: dichtbij, maar net niet….

Jim kreeg kansen die hij normaal bijzonder koel afmaakt, maar nu niet. Naast en over. Alioune was onnavolgbaar voor zijn tegenstander, maar kwam in de eindfase net kracht tekort; Thijs creëerde veel kansen, maar zijn inzetten misten ofwel kracht, ofwel nauwkeurigheid, Filippo kwam nog een paar keer dichtbij, maar op die momenten dook de keeper van Longa in de juiste hoek…. Eén van de mooiste kansen na een prachtige pass van Fenne op Hidde, die een voorzet op maat afleverde op Filippo, maar zijn half-volley werd door de doelpuber (of man) tot corner verwerkt…. Arme Hein kreeg de hele wedstrijd nauwelijks een bal te verwerken, en die éne kans kwam ook niet met als gevolg wederom de "nul" gehouden. Kansenverhouding 8-0 (of een half)  voor Orion. Voor Longa betekende het in elk geval een gewonnen punt. Ondanks de eenzijdigheid was de wedstrijd zelf het aanzien meer dan waard. En zeker niet zouteloos. Eervolle vermelding voor Arman: invaller- steunpilaar voor de defensie, en voor Hidde die een enorme berg "vuil" werk verzette op het middenveld!

Het was ironisch dat meteen ná de wedstrijd bleek dat UDI en Achilles gelijk gespeeld hadden, en er nu alleen nog een theoretische kans is op die eerste plek,bij winst hadden we het nog in eigen hand gehad….. De prijs voor het mooiste voetbal en de beste verdediging gaat sowieso naar onze talenten!

twanvanoss@gmail.com