Koude douche Orion 1

Door Harrie van Ooijen 22 mei 2016

De middag begon voorspoedig met een mooi doelpunt van pupil van de week Nathan Roebroeck van Orion E1. Hij liet keeper en aanvoerder Lennon Ebeltjes van SVBO kansloos. Nou die keeper heeft wraak genomen! De rest van de wedstrijd was hij onverslaanbaar. Al met al beleefde Orion vandaag, 22 mei, een zeperd van jewelste. Het was qua veldspel gelijkwaardig aan SVBO uit Barger Oosterveld maar alle mogelijkheden werden door eigen onvermogen om zeep geholpen of verijdeld door de geweldige doelman Ebeltjes. Naar verluidt had hij op 15-jarige leeftijd naar Ajax gekund. Als Orion-supporter denk je onwillekeurig: “was hij maar gegaan toen, dan hadden we vanmiddag misschien een kans gehad”.

In de 8e minuut waren de voetbalgoden Orion voor het eerst ongunstig gezind: een voorzet van links werd ongelukkig van richting veranderd door Luuk Akkers en zette SVBO-aanvaller Patrick Eberhard vrij voor Orion-keeper Stan Bruijsten. Stan had geen verweer tegen diens geplaatste kopbal. Het spel golfde daarna op en neer en zeker Orion kreeg kansen, zoals in de 28e minuut toen Marco Loen net naast schoot uit een mooie voorzet van Noud Jilesen. In de 32e minuut schoot Fred Mendes do Vale in het zijnet na een doorkopbal van Vince van Gelder. Veel mogelijkheden werden geen kansen omdat de laatste  pass te onnauwkeurig was. Rene Willemse en Luuk D’hooghe pakten kort na elkaar geel voor ruw spel.

Al met al was de eerste helft mat van Orion’s kant en gingen de oranjewitten tegen de verhouding in rusten met een 1-0 achterstand.

De tweede helft begon sprankelender. Orion zette meer druk op het Emmense doel maar werd keer op keer gefrustreerd door de uitstekende keeper maar ook door het niet zelf benutten van de modelijkheden. Met name Fred en Noud lieten die mogelijkheden liggen. De sfeer raakte verhit en Hans Loen werd na aanhoudend protesteren met rood weggestuurd door scheidsrechter Horst. Direct hierop volgen goede mogelijkheden voor de Orion-voorwaartsen, Eerst schoot Fred na een soepele aanval met buitenkantje rechts tegen de goed uitgekomen keeper en in de 65e minuut haalde hij een gericht schot van Fred uit de hoek. Drie minuten later legde de linkerspits van SVBO Orion-rechtsback Jeroen van de Wetering in de luren. Davy Wessels tikte de voorzet achter zijn standbeen in de touwen. Orion raakte van haar apropos, ging zich haasten en meer naar voren spelen. Centrale verdediger Luuk Akkers schoof een linie naar voren om meer druk uit te oefenen op het doel van SVBO. Die druk naar voren resulteerde niet in Orion-doelpunten, wel in kansen, maar die werden door keeper Ebeltjes verijdeld en daarbij ging het echt om drie tot vier goede mogelijkheden. Het was al met al om moedeloos van te worden. Rond de 80e minuut kwam aanvaller Davy van Duinen voor de geblesseerde linkerverdediger Rene Willemse en middenvelder Carlo Schoorl voor aanvaller Luuk D’hooghe.  Aanvoerder Marco Loen liet zijn frustratie verbaal de vrije loop tegenover scheidsrechter Horst en kon in de 87e minuut vertrekken met de tweede gele kaart. In deze minuut viel ook de 0-3 doordat Renee Wolbers de opgerukte Orion-defensie verschalkte na een messcherpe counter. Daarna viel in een tijdsbestek van 2 minuten nog de 0-4 en de 0-5. In beide gevallen zag keeper Stan Bruijsten er niet goed uit. Dat zijn woorden die ik nog niet eerder heb gewijd aan Stan. Hij keepte fantastisch dit seizoen.

Je moet erbij geweest zijn om het te geloven maar uiteindelijk stond het toch echt op het scorebord: Orion - Gasten: 0-5.

Spelers Orion:
Stan Bruijsten (k), Jeroen van de Wetering, Youri Kiriwenno, Luuk Akkers, Rene Willemse, , Vincent Alberts, Vince van Gelder, Marco Loen, Luuk d’Hooghe (70 Carlo Schoorl), Noud Jilesen, Fred Mendes do Vale

Op de bank zaten verder: Yannick Döring (res. Keeper), Lodewijk de Leeuw, Bram Paans, Erik Bruijsten, Tijl Schraven.