En de sirtaki galmde uit de speakers....

Door Harrie van Ooijen 19 februari 2017

Na afloop van de prachtige partij die Orion 1 op de mat had gelegd tegen Tubantia klonk de sirtaki uit de kantine-speakers. Ongetwijfeld een eerbetoon aan de van oorsprong Griekse interim-trainer van Orion Kyriakos Antonoglou...Er gingen bij deze Griekse klanken een aantal Orionners door de knieën van wie je dat niet onmiddellijk gedacht zou hebben.....!Kyriakos staat 2 wedstrijden aan de leiding en behaalt met spelers en staf uit de laatste twee wedstrijden 6 punten. Dat leidt tot een grote euforie natuurlijk.

Vandaag werd Tubantia uit Hengelo verdiend en overtuigend verslagen met veelzeggende cijfers:5-0. Het zag er het eerste half uur van de wedstrijd niet naar uit dat Orion zo’n afgetekende overwinning zou kunnen behalen. Tubantia zette Orion het grootste deel van de eerste 30 minuten vast op de eigen helft. Tubantia combineerde er lustig op los, had veel balbezit en liet soms heel aardig “tikkie-takkie”- voetbal zien. Vooral middenvelders Tayfun Hazir en Vuran Ozdemir bleken zeer behendige spelers die bij tijden hun tegenstanders makkelijk passeerden. Gelukkig voor Orion kwam de goed voetballende tegenstander niet verder dan het 16-meter gebied van Orion, ook door fel en geconcentreerd ingrijpen van de Orion-verdedigers. Orion had weinig grip het eerste half uur omdat vooral de eigen middenvelders te ver van elkaar speelden waardoor ze elkaar, vooral bij balverlies, onvoldoende konden steunen. Maar ineens liet in de 28e minuut Jasper de Ruiter zijn klasse zien. Bij een aanval over de rechtervleugel kapte hij zijn tegenstander uit en legde breed op de vrijgelopen Marco Loen: 1-0 voor Orion. Zo ging Orion met een niet geheel verwachte voorsprong aan de thee.

Op een psychologisch belangrijk moment, toen de tweede helft namelijk pas vier minuten oud was, scoorde Orion de 2-0. Wederom Marco Loen scoorde na weer een pass van Jasper de Ruiter. Orion speelde als van een last bevrijd en scoorde in de 58e minuut de 3-0 en weer door subliem samenspel van Marco en Jasper. Marco zette met een subtiele steekpass Jasper voor de Tubantia-keeper. Nadat  hij deze had omspeeld schoot hij vanuit een moeilijke hoek én met zijn rechter chocoladebeen de 3-0 binnen.

In de 63e minuut moest Marco met een spierblessure het veld verlaten. Hij werd vervangen door Noud Jilesen die na lange blessureperikelen vandaag weer op het wedstrijdformulier stond. Noud deed onmiddellijk van zich spreken. Na een ingooi van een medespeler pikte hij de bal op, slalomde door de Tubantia-verdediging en prikte de bal beheerst in het Hengelose doel.

Daarmee was de koek nog niet op. De voor Davy van Duinen ingevallen Vincent Pessanha, twee weken terug nog in Zwolle op de eerste hulppost beland met een gescheurde onderlip, na een ongelukkige botsing met een Heino-speler, maakte het quintet vol. De eerste thuisoverwinning van dit seizoen was vanmiddag behaald. Strijdlust en concentratie lagen aan de basis van dit prachtige resultaat. Trainer Antonoglou wees na de wedstrijd ook op het toegenomen zelfvertrouwen sinds enige weken bij veel spelers tijdens de trainingen en de wedstrijden. Als de punten komen durf je meer en bereik je daardoor meer. Trainer Antonoglou was na de wedstrijd al snel weer bij zijn positieven: “over twee weken spelen we thuis tegen Stevo. Die wedstrijd is nog veel belangrijker dan die van vandaag tegen Tubantia omdat Stevo veel meer een directe concurrent is, Nu even feest maar vanaf morgen weer vooruit kijken!”

Met het resultaat van vandaag blijft Orion in lijn met haar traditie dat de tweede seizoenshelft vaak veel beter is dan de eerste. Tot nu toe is daar ook dit seizoen geen speld tussen te krijgen. Als dit nog een tijd zo doorgaat moeten we met z’n allen nog op sirtaki-les bij Christos Kousounnis assistent van Kyriakos. Voor een goed resultaat moet je soms veel over hebben moet je dan maar denken!