Dromen van Champions League en Oranje

Door Tijs Tummers, voorzitter 4 september 2017

Ajax heeft zich deze week geplaatst voor de Champions League.

Nee, niet de mannen – helaas – ik heb het nu even over de vrouwen…

Ajax heeft geen jeugdafdeling bij de vrouwen en is dus afhankelijk van wat er wordt opgeleid bij amateurclubs.

Een meisje dat begint te spelen bij een amateurclub als die van ons, heeft dus alle reden om te dromen van Champions League en EK’s.

Het is dichter bij dan je denkt:

- De beste voetbalster van Europa groeide tenslotte niet ver hier vandaan op, in Nieuw-Bergen.

- Vita van der Linden (foto) speelde tot de B-junioren bij Orion, speelt nu bij Ajax (momenteel herstellende van een kruisbandblessure) en was vorig jaar nog aanvoerder van Oranje O-19.

- En de nieuwe keeper bij Orion VR1, Manon Bosch, speelde vorig seizoen met Achilles ’29 nog zes wedstrijden in de Eredivisie; haar aanvoerder daar was de kersverse Europees kampioen Kika van Es.

- En wist u trouwens dat bij Orion VR2 al enkele oud-internationals spelen? Kijk maar op deze foto van het Nederlands elftal in de jaren negentig: daar zie je zittend tweede van rechts de huidige bondscoach Sarina Wiegman; schuin daarboven staat derde van links Orion VR2-speelster (komend seizoen 7 x 7) Ingrid Klomp, 21-voudig international…

Het is – kortom - geen wereld die lichtjaren van ons verwijderd is.

Maar laten we niet te hard van stapel lopen en ons eerst concentreren op een passage die al jaren lang in ons technisch beleidsplan staat: dat alle Orion-spelers de opleiding krijgen waarmee zij hun eigen niveau kunnen bereiken.

Daar kunnen we bij de meiden nog een stapje maken.

Vandaar dat we ons als club hebben aangemeld voor het “Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal”, waarvoor we als een van de grote meidenverenigingen van Nederland door de KNVB zijn uitgenodigd.

Het is een intensief programma waarmee we enthousiast aan de slag gaan, zodat niet alleen iedere speler maar ook iedere speelster bij Orion daadwerkelijk haar eigen niveau, haar eigen top kan bereiken.

En wie weet ligt die top voor sommigen wel, net als bij Vita, in de Champions League en Oranje.

Voorzitter Tijs Tummers blogt wekelijks over wat hem opvalt bij Orion