Nieuw elan

Niemand die het op zaterdagochtend 6 mei voor aanvang van Orion JO9-F10-OSC zeker weet, maar de Orionaanhang aan de zijlijn voelt het. Is het de meizon die breekt met het gure, grijze noorderweer van april? Zijn het de frisse blikken in de jongens’ ogen, hun gebronsde vakantiekuiten, de coupes soleils? Het voetbalkamp of de meivakantie als periode van bezinning na drie wedstrijden met puntverlies? Hoe dan ook: nieuw elan is voelbaar! Dat vertaalt zich overigens pas in de tweede helft in een klinkende overwinning voor Orion. Tijdens het eerste bedrijf toont de thuisploeg zich in de duels weliswaar de bovenliggende partij. Niek Holla dolt zijn tegenstanders met behendige en coole ballen achter het standbeen. Gijs “Sliding” Egging ontfutselt OSC al glijdend keer op keer de bal. Puik positiespel en indraaiers vanaf de cornervlag houden de tegenstanders aanvankelijk nog op de been. Wat heet: de Oosterhoutenaren scoren zelfs de 0-1 uit een fraai geboogde vrije bal na een ongelukkig late tackle van Orions verdediging. Gelukkig brengt Moos Dortmans op slag van rust de stand in evenwicht na een afstandsschot net buiten het strafschopgebied: in de verre hoek, na beroering van de paal, onhoudbaar voor de goede keeper van OSC. Na de rust meteen de doorbraak van Orions nieuwe elan. Het is de helft van Martijn Velderman, no doubt man of the match. Een puntgave hattrick in luttele minuten. Of het nou is op aangeven van anderen of zelf gecreëerd, Martijn speelt de OSC-defensie volledig zoek: 4-1. Misschien uit erbarmen, misschien in roes spat een vierde doelpoging van Martijn jammerlijk tegen de reclameborden uiteen. De laatste stuiptrekking van het ook conditioneel verslagen OSC (4-2) brengt geen verandering in het spelbeeld al mag de goal na een rush over de hele aanvalshelft die deed denken aan Maradona’s WK van 1986 niet onvermeld blijven. Nog geen honderd tellen na de tegentreffer echter speelt Martijn Velderman zich weer vrij in het strafschopgebied. Met drie treffers op zak is hij niet zelfzuchtig maar schuift de bal in de voeten van Sem Damman die de bal droog door het midden tegen de touwen werkt. Eindstand: 5-2. Afgetekend de vierde plek in bezit. Volgende week: Trekvogels thuis om deze plek te consolideren.